LEPAT INTI (TIMPAN) – ALA ACEH

Assalamualaikum.,

Pernah dengar lepat timpan atau lepat inti? Ini adalah sejenis kuih tradisional dari aceh. Sungguh enaklah bagi saya...sama ada inti kelapa atau kaya, dua-duanya sangat enak. Maklum saja, sejak kecil memang suka makan kuih ini. Anak-anak juga suka, cepat saja habis. Sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang. Jika di Aceh, sajian lepat ini juga di buat semasa menyambut lebaran atau Hari Raya. 

Resepi ini mungkin tak sama dengan Timpan asli di sana kerana sudah lama di bawa ke Malaysia sejak turun temurun dan ada bahan-bahannya yang sedikit berubah. 



Jom check resepi..saya buat 2 jenis inti iaitu sekaya dan kelapa.


LEPAT INTI (TIMPAN) – ALA ACEH
6 biji pisang raja (saya guna pisang emas)
4 sudu makan gula pasir
200gm tepung pulut
50gm tepung beras
50ml santan pekat
Secubit garam
Daun pisang untuk membungkus.

Cara-cara:
1.  Ramas pisang, campur dengan tepung pulut, gula pasir dan garam.

2.  Tuang santan sedikit demi sedikit dan uli, tabur tepung juga tepung beras untuk memastikan adunan tidak melekat di jari.  Sebaiknya jika adunan tidak melekat, hentikan penggunaan tepung beras dan sebaliknya.

3.  Ambil adunan dan leperkan di atas daun pisang yang di layur terlebih dahulu, serta masukkan inti dan bungkus.

4.    Kukus selama 15minit hingga masak. Sajikan.

A : INTI KELAPA
200gm kelapa parut yang putih
75gm gula melaka di sisir
50ml air
2helai daun pandan – di simpul
Secubit garam
Cara : Larutkan gula dalam air bersama daun pandan dan garam serta masukkan kelapa parut. Masak hingga kering.

B : INTI SEKAYA
1 cawan telur ayam
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
Secubit jintan manis serbuk
1 sudu teh esen vanilla
1cm kayu manis

Cara : Putar dengan whisk telur & gula pasir, di ikuti dgn santan pekat hingga kembang. Kukus hingga masak.