KERABU PUCUK PAKU

Assalamualaikum... :)

Menu kerabu selalunya menjadi pembuka selera di dalam hidangan terutama sekali bagi orang asia. Selalunya bahan utama yang di gunakan dalam kerabu ialah hasil kampung seperti ulam-ulaman dan buah-buahan. 

Saya ingin berkongsi resepi kerabu pucuk paku hari ni..yang di rampai dengan taugeh dan siput tukul dan menjadikan kerabu ini lebih manis dan sedap. Selalunya orang menggunakan siput kerang dalam hidangan kerabu pucuk paku, tapi di Langkawi yang di kelilingi lautan ini, berbagai jenis siput laut yang boleh di makan di gunakan untuk membuat kerabu. Salah satunya adalah siput tukul. Tentu ramai yang di luar dari Langkawi belum kenal atau tidak pernah melihat, bagaimana rupa siput tukul. Siput ini melekat di batu di persisiran pantai dan cara mengeluarkan nya adalah dengan mengetuk dengan tukul. Isinya sangat manis dan saya membelinya dari pasar malam baru-baru ini.
  
Jom kita melihat resepinya dan rupa siput tukul tersebut ;)


KERABU PUCUK PAKU
Bahan-bahan (A)
Seikat pucuk paku
segenggam taugeh 
1 mangkuk kecil isi siput tukul - di rebus sebentar (boleh juga di gunakan isi kerang)

Bahan di tumbuk (B)
3 biji cili besar
5 biji cili padi 
sedikit asam jawa
3cm belacan - di bakar terlebih dahulu
2 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa

Bahan lain
Satu labu bawang besar di potong gelang 
satu sudu beras di goreng hingga wangi dan di tumbuk


Cara membuatnya :

1. Rebus siput sebentar dan celur pucuk paku serta taugeh. 

2. Tumbuk  bahan B hingga halus.

3. Gaul bersama pucuk paku, taugeh, siput dan sambal yang di tumbuk tadi. Masukkan juga beras goreng yang di tumbuk dan bawang besar. Sedia untuk di hidangkan. 

Ini ada pautan yang saya jumpa di youtube, cara-cara mencari siput tukul di Langkawi... :)