KERABU DAGING ALA THAI


Assalamualaikum,

Ramai yang masih bercuti menyambut hari raya Aidil Adha semalam malah ada yang buat ibadah korban. Bagi yang tiada idea untuk memasak daging, apa kata mencuba resepi kerabu daging ala thai. Resepi mudah, cepat di sediakan dan yang penting sungguh sedap di nikmati bersama masakan lain untuk makan tengahari.

Jom kita lihat resepinya...  



KERABU DAGING ALA THAI 
Bahan-bahan.
400gm daging 
1 biji bawang besar - di potong bulat
5 biji cili padi 
lobak merah - di potong halus seperti  mancis
timun - di potong nipis
sebungkus su-un - pek kecil 
1 sudu besar sos ikan 
1 sudu besar sos cili thai 
jus dari dua biji limau nipis
beberapa biji tomato cherry

Cara membuatnya:-

1. Basuh daging dan lumurkan dengan sedikit garam lalu di bakar 


2. Potong nipis daging yang siap di bakar. 


3. Dalam sebuah mangkuk besar masukkan daging, bawang besar, cili padi, su-un yang siap di celur, lobak merah, timun, tomato cherry, sos ikan, sos cili thai dan akhir sekali perahkan limau nipis. gaul rata.



4. Rasa masin manisnya dan hidangkan. Untuk rasa yang lebih meresap kedalam daging, kerabu tersebut boleh juga di simpan di dalam peti sejuk dan di hidangkan keesokan hari nya.