BISKUT KACANG HIJAU

Assalamualaikum, 

InsyaAllah...hari jumaat 26hb Oktober 2012 ini, umat islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Apa kata mencuba resepi biskut kacang hijau untuk di hidangkan kepada tetamu yang berkunjung atau keluarga. Walaupun hari raya haji di sambut dengan sederhana dan ada yang tidak dapat bercuti dari tugas, terutama sekali bagi sektor perkhidmatan namun tetamu dan sahabat yang berkunjung juga harus di raikan.

Untuk resepi biskut kacang hijau ni, ada yang menggunakan minyak jagung dan tepung kacang hijau dalam adunan, tapi saya menggunakan mentega dan kacang hijau yang bergaram dan di blender menjadi seperti tepung.  Rasanya yang lemak-lemak masin itu yang di gemari oleh anak-anak. 

Jom kita lihat resepinya...


BISKUT KACANG PEAS
Bahan-bahan
250gm mentega 
160gm gula halus
50gm tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung 
300gm tepung gandum 
100gm kacang peas bergaram - di kisar halus 
1 camca teh esen vanilla 


CARA MEMBUATNYA 

1. Mentega dan gula di pukul hingga kembang.

2. Masukkan esen vanilla dan satukan semua tepung-tepung. Jika kacang hijau yang di blender tadi tidak bergaram, bolehlah di masukkan sedikit garam dalam adunan.


3. Masukkan juga kacang peas sedikit demi sedikit dan di uli.

4. Tekan dengan acuan dan gliskan dengan kuning telur

5. Bakar 15minit pada suhu 160 celcius.