APPLE CRUMBLE CUP CAKES

Salam pagi jumaat :)

Di pagi jumaat yang mulia ini, di harapkan kita semua berada dalam ketenangan dan sihat sentiasa. Bangun pagi ni, teringin sangat nak cuba buatkan apple crumble cup cakes...check bahan dalam peti sejuk semuanya cukup untuk membuatnya. Walaupun terkejar dengan masa untuk ke tempat kerja, masih sempat saya mulakan operasi membuat Apple crumble cupcakes ni kerana prosesnya tak lama, kira-kira 30minit saja. Jadi, tak ada sebab untuk ibu bekerja seperti saya untuk memberi alasan tidak ada masa untuk memasak kecuali jika benar-benar sibuk ;)

Jom kita semak resepinya...


APPLE CRUMBLE CUP CAKES
Bahan Untuk Kek 
180gm tepung naik sendiri
100gm gula perang 
125ml susu segar 
80ml minyak masak 
1/2 teh garam 
4 biji epal hijau di potong kiub
1 biji telur ayam gred A

Bahan untuk Crumble  
90gm gula perang 
20gram tepung naik sendiri 
1 sudu besar mentega
* Gaul semuanya hingga menjadi berderai seperti serbuk roti


CARA MEMBUATNYA


1. Gaul gula perang dan tepung naik sendiri.

2. Masukkan telur yang di pukul sedikit, kacau dengan whisk. Masukkan susu segar , kacau lagi.

3. Tuang minyak masak ke dalam adunan dan kaup balik hingga sebati.

4. Tuang adunan kek kedalam cup cakes.

5. Kupas epal hijau dan potong kiub, masukkan potong kiub tadi di atas adunan kek di dalam cupcakes.

6. Akhir sekali tabur adunan crumble ke atas epal hijau dan bolehlah di bakar di dalam oven selama 15-20minit dengan suhu 180C.

* Tips : Taburan crumble jangan terlalu banyak kerana ia akan menjadi terlalu cair di dalam oven.