KEK LEMON SEDAP DAN GEBU

Assalamualaikum,

Perkongsian resipi untuk petang ini iaitu Kek Lemon Sedap dan gebu. Serius sedap kek ni. Saya amat rekomen untuk pembaca cuba membuatnya...dan kalau boleh jangan skip tuang lemon glaze kerana ia menambahkan lagi kelazatan kek ini. Dan satu lagi, sila gunakan mentega sepenuhnya untuk rasa kek lemon yang lazat. Jangan tukar dengan marjerin.

Saya paling suka rasa masam semulajadi dari jus lemon yang digunakan dalam adunan. Walau makan berapa hiris pun tidak ada rasa muak. Teringin nak cuba buat sendiri dirumah? Jom kita intai resipinya :)  

 KEK LEMON SEDAP DAN GEBU
230gm mentega 
200gm gula kastor
4 biji telur - Gred A
1 sudu teh esen vanilla
260gmTepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar kulit lemon - diparut (campur dengan tepung)
60ml air perahan lemon

Lemon Glazing (Kacau rata hingga gula larut)
120gm Gula Halus 
4 sudu besar jus lemon 
Cara membuatnya:

1) Pukul mentega dan gula hingga kembang dan pucat.

2) Masukkan esen vanila, lalu masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga bercampur.

3) Rendahkan speed mixer, masukkan campuran tepung (Tepung gandum dan baking powder)  berselang-seli dengan air lemon hingga rata. Mulakan dan akhiri dengan tepung.

4) Tuang dalam loyang loaf yang sudah dialas kertas. Bakar dengan suhu 180'c kira-kira 45minit. Sesuaikan suhu oven masing-masing. 

5) Tunggu kek sejuk, bolehlah disiram dengan lemon glaze.