TUMIS LABU SIAM BERSANTAN

Assalamualaikum :)

Pernah makan labu siam? Jika di Malaysia, pokok ini banyak di tanam di Cameron Highland. Mulanya saya juga tak tau nak gayakan masakan apa labu siam ni, sehinggalah teman saya dari Surabaya, Indonesia memberi idea, kerana di sana memang buah ini di gunakan secara meluas dalam masakan. Jika di barat, buah ini di panggil 'chayote' dan di gunakan dalam membuat sup atau salad.  

Bagi tujuan perubatan, labu siam juga di katakan boleh menurunkan kadar kolestrol dan airnya mengandungi efek diuretic yang baik dan melancarkan pembuangan air kecil selain kaya dengan kandungan serat, Vitamin A,B,C, mineral dan air, niasin serta sedikit albuminoid.

Saya masak tumis labu siam bersantan...dan rasanya sangat sedap. cubalah... :)


TUMIS LABU SIAM BERSANTAN 

1biji labu siam 
Sedikit udang
2 sudu besar minyak untuk menumis
2 biji cili besar - merah
750ml santan

BLENDER
3 biji cili besar - merah 
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh belacan 
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh garam 

Cara Membuatnya :

1. Cili Besar di buang bijinya dan potong serong
2. Kupas labu siam dan hiris seperti mancis api
3. Panaskan minyak, tumis udang di ikuti dengan bahan blender hingga wangi dan masukkan cili yang di potong tadi.
4. Kacau dan masukkan hirisan labu siam dan di kacau rata.
5. Tuang santan. Perasakan garam dan gula. renih hingga masak, angkat dan hidangkan.


LABU SIAM YANG BELUM DI MASAK - Foto ehsan Google