AISKRIM POTONG - KACANG MERAH

Dulu waktu zaman kanak-kanak, suka sangat beli aiskrim ni. Selalunya ada orang masuk jual di kampung. Aiskrimnya di potong dan cucuk dengan lidi. Ada berbagai perisa seperti durian, kacang merah dan jagung. 


Apa kata kita cuba buat sendiri aiskrim ni di rumah. Boleh je di isi kedalam bekas ais cube dan cucuk dengan lidi ketika menghidangkan nya...untuk mengimbau nostalgia lama.   :)

AISKRIM POTONG- PERASA KACANG MERAH
BAHAN
200gm gula pasir
3sudu besar susu tepung
350ml air

BAHAN B
2sb paras tepung ubi
2sb paras tepung jagung
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air - kacau rata.

BAHAN C
80gm susu pekat
500ml santan pekat
250gm kacang merah dalam tin di lecek
sedikit pewarna merah

Cara-cara
1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau ice-cube tray.

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.