Assalamualaikum, 

Bambangan atau nama saintifiknya mangifera pajang adalah dalam keluarga mangga, berasal dari Kepulauan Borneo dan tumbuh liar di hutan. Dah lama saya teringin nak merasa buah ini dan alhamdulillah baru-baru ini impian tercapai apabila mendapat buah tangan dari dari Tuaran Sabah. Saya buat jeruk dan makan dengan nasi panas, dan kalau ditanya tentang rasa, hmmm memang kecur liur kalau ingat keenakkannya. 

Rupanya buah esotik ini mendatangkan manafaat yang besar kepada pesakit kanser payudara kerana mengikut kajian yang dijalankan mendapati hampir 90 peratus populasi sel kanser payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila ekstrak biji bambangan didedahkan kepada sel berkenaan, manakala kesan tindak balasnya boleh bermula dalam tempoh 48 jam. Untuk article lanjut bolehlah rujuk ke link INI ye.

Jom tengok bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan jeruk bambangan yang yang saya sediakan dibawah ini ❤❤❤

JERUK BAMBANGAN 
Resepi asal : Kak Amie

Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan tua / masak 
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar hiris - Saya guna 3 ulas bawang merah
garam / gula secukup rasa
2 biji limau nipis - ambil jusnya

Cara:

1. Basuh buah bambangan hingga bersih, dan kemudian lap hingga kering. 

2. Kupas buah bambangan dan hiris isinya mengikut citarasa.

3. Belah biji bambangan dan keluarkan isinya. Buang selaputnya dan parut isinya yang putih.

4. Dalam sebuah bekas, masukkan hirisan buah bambangan, hirisan cili padi dan bawang, garam, gula, parutan isi (biji) buah bambangan dan jus limau nipis, gaul rata.

6. Biarkan seketika, lebih kurang 15-20 minit sebelum dinikmati.

Assalamualaikum,

Lamanya saya tidak bersiaran dan blog terbiar tanpa sebarang update. Bukan disengajakan tetapi kesihatan ibu saya yang tidak mengizinkan disamping kerja-kerja ubahsuai dapur serta ruang tamu di rumah kecil saya membuatkan mood berblogging tidak datang-datang. Hari-hari saya masak untuk keluarga dan anak-anak cuma tidak berkesempatan untuk ambil gambar dan berkongsi dalam blog. Hari ini bila saya buka semula draft dalam blog, rupanya masih ada lagi resipi dan gambar yang belum diupdate sekian lama tersimpan.

Baiklah untuk tidak membuang masa...saya kongsikan resipi kari udang mangga muda tanpa santan yang saya dah masak lamaaa dulu sebagai penyeri untuk entry hari ini setelah sekian lama menyepikan diri.
KARI UDANG MANGGA MUDA TANPA SANTAN
Bahan-bahan 
½ Kilogram udang segar
1 inci kulit kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih 
1 sudu teh biji sawi
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat(pes)
1 labu bawang besar - dimayang 
1 biji mangga muda - di kupas dan potong halus 
5 tangkai cili hijau - dibelah 
1 biji tomato 
1 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar serbuk cili 
 ½ sudu besar serbuk ketumbar 
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya : 

1. Panaskan kuali berisi minyak, tumis kulit kayu manis, biji sawi dan bunga cengkih hingga wangi. Masukkan bawang besar dan kacau. Setelah itu masukkan cili hijau dan kacau lagi sehingga layu. 

2. Masukkan serbuk kunyit, serbuk cili dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan pula pes bawang putih dan daun kari. Masukkan juga mangga muda dan tomato sambil dikacau.

3. Selepas itu bolehlah masukkan udang dan biarkan mendidih sambil dikacau perlahan-lahan. 

4. Masukkan juga serbuk ketumbar dan masak lagi hingga terbit minyak dan renihkan. 

5. Perasakan dengan garam dan gula(jika suka) dan setelah kuah pekat mendidih, matikan api dapur serta tabur daun ketumbar. Bolehlah dihidangkan.
Assalamualaikum, 

Hari ini saya ingin berkongsi rahsia kelazatan mee goreng mamak yang sedap. Resipi asal saya cuba dari perkongsian mamak haji dan rahsia kesedapan mee goreng mamak ini terletak kepada kombinasi pes pedas dan pes manis. Pastikan anda sediakan kedua-dua jenis pes ini terlebih dahulu sebelum mula menggoreng mee.
MEE GORENG MAMAK (Goreng untuk sepinggan)
1 cekak mee kuning
Sedikit taugeh.
1 batang sayur sawi - ketuk batang sawi dan dipotong sepanjang 1 inci
1 biji telur
¼ bahagian bawang sederhana besar - dihiris memanjang.
2 ulas bawang putih - diketuk dan dihiris.
1 sudu kecil kicap cair - untuk tambah kemasinan mee

Hiasan :
Hirisan cili merah / limau nipis / bawang goreng 

Cara menggoreng 

1. Bila kuali panas masukkan 2 sudu besar minyak masak, hirisan bawang putih dan dikuti dengan hirisan bawang besar. Kacau hingga harum.
2. Masukkan pula pes/rencah yang anda telah sediakan (di sini anda kena adjust campuran pes secukup rasa - Tidak terlalu masin, tidak terlalu pedas sangat dan tidak terlalu manis).

3. Masukkan cucur udang, tauhu goreng, ubi kentang rebus dan sayur sawi. Bila sawi layu masukkan mee dengan segera. Titiskan kicap cair. 
4. Goncang kuali dengan api sedikit keras. Kalau anda mahu basah tambahkan sedikit air atau pes/perencah. Kalau kering biarkan dia. Pada masa ini anda perlu tentukan api dapur jika nak mee basah kecilkan api dapur, kalau suka mee agak kering kuatkan api dapur. 

5. Bila mee sudah mulai masak. Kecilkan api dan tepikan mee anda dan kosong ruang tengah kuali. Titiskan sedikit minyak dan pecah masukkan sebiji telur. Tutup telur dengan mee dan biarkan dalam 30 saat. 
6. Kuatkan kembali api dapur dan kacau mee dan telur dengan cepat. Gorengan cuma 30 saat saja. Keseluruhan gorengan ini cuma 3-4 minit.
7. Hidangkanlah mee goreng mamak dengan daun bawang+sup/ cili dan akhir sekali taburkan sedikit kacang tanah goreng.

RESIPI PES
PES PEDAS
½ kg kacang tanah.
150 gm cili kering - goreng jangan sampai hangus - agak garing.
100 gm udang kering geragau direndam 5-10 minit, bersihkan dan ditos.
1 genggam kacang dhal (paruppu).
4 ulas bawang putih.
100 gm sotong kering direndam dan dikisar halus. (tidak goreng).

Cara Penyediaan
1. Goreng bahan-bahan di atas dengan aturan bawang putih, kacang tanah, paruppu, cili kering, akhir sekali udang kering geragau/udang kepal. dengan minyak masak. Sejukkan dan kisar halus bersama sotong kering dan air kesemua bahan-bahan tadi.
2. Tumiskan kisaran di atas dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak (minyak akan timbul di atas permukaan) dengan masukkan sekali bahan-bahan ini:
- 3 sudu besar gula.
- 2 Sudu besar sos cili.
- 2 Sudu besar sos tomato.
- sedikit air asam jawa, dan garam.

Rasa kepedasan pes anda, sekiranya pes anda rasa pedas sangat boleh tambahkan gula lagi. Cuba dapatkan rasa pes yang anda sukai. Garam perlu teliti kerana bila kita gunakan kita tak mahu mee goreng masin. Kadang-kala mee memang bubuh garam. Garam sebenarnya untuk ketahanan pes itu dari rosak sama seperti air asam jawa. Pes atas boleh digunakan untuk 1 kg mee kuning. Pes ini perlu testing untuk sepingan mee untuk dapatkan nisbah yg tepat.


PES MANIS
½ kg ubi keledek oren - dibuang kulit dan rebus dan lenyek.
3 ulas bawang putih - goreng hingga layu
5 ulas bawang merah - goreng hingga layu
½ cawan air - larutkan dengan 2 sudu besar asam jawa
4 cawan air
sedikit bijan sebagai di sangai - saya tambah
5 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara Penyediaan
1. Kisar bawang putih dan bawang bersama dengan dengan ubi lenyek tadi dan tuang kedalam periuk.
2. Masukkan 4 cawan air dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dapur, masukkan air asam jawa kedalam kuah yang sedang mendidih.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tabur bijan dan matikan api dapur.

Assalamualaikum, 

Selamat hari pekerja untuk semua pembaca blog dan rakan-rakan yang sudi masuk ke blog fizalgk. Dah lama benar blog ni tidak di update dengan cerita-cerita terkini. Apa nak buat, sebenarnya dari awal bulan April lagi saya telah melakukan ubahsuai rumah termasuklah keseluruhan bahagian dapur, dan buat sementara waktu saya menumpang dirumah ibu. Jadi sebarang aktiviti memasak agak terhad dan kalau ada pun memang tak sempatlah nak ambil gambar seperti selalu. Kerja ubahsuai masih berlangsung hingga kini dan masih ada sedikit lagi kerja-kerja akhir termasuk pemasangan paip dibahagian sinki dapur serta sambungan ke tandas di dalam bilik tidur utama.

Hari ini sempena cuti hari pekerja alhamdulillah sempat lah buka laptop dan ada beberapa resipi yang masih belum sempat di masukkan ke blog. Untuk petang ini saya kongsikan dahulu resipi sandwich sardin cilipadi. 

Jom kita lihat resipi dibawah ini dan selamat mencuba ye ❤❤❤
SANDWICH SARDIN CILIPADI
Bahan-bahan
1 tin sardin saiz sederhana - Jenama Ayam Brand
4 tangkai cili padi - dibuang biji dan hiris halus-halus
½ biji bawang holland- dipotong dadu 
secubit garam
Majerin atau mentega 
2 cawan mayonis + perahan 1 biji limau nipis + 1 sudu besar gula (Kita hanya gunakan kira-kira 4 - 5 sudu besar campuran mayonis ini kedalam sandwich dan baki boleh disimpan kedalam bekas bertutup didalam peti sejuk)

Hiasan
Iceberg Lettuce@daunsalad, tomato dan timun

Cara membuatnya :

1. Buka tin sardin dan sejatkan sosnya. Kita hanya akan guna isi sardin. Masukkan kedalam mangkuk.

2. Masukkan cilipadi, bawang holland cincang dan secubit garam kedalam mangkuk berisi sardin tadi dan kacau rata. 

3. Masukkan juga campuran mayonis dalam 4 - 5 sudu besar dan kacau lagi.

4. Seterusnya sapu majerin atau mentega pada roti, sudukan sardin yang telah disediakan tadi keatas roti dan atur hirisan tomato & iceberg lettuce@ daun salad. Potong dan bolehlah dihidangkan.
Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan kawan-kawan sekelian. Harapan saya semoga kita semua sentiasa sihat dan bahagia selalu. Perkongsian pemanis mulut dari saya petang ini adalah Pengat pisang sama keledek. Ada dua jenis keledek yang saya gunakan dalam resipi ini iaitu keledek oren dan keledek jepun, manakala pisang pula saya gunakan pisang raja. 

Pengat ni sangat sesuai dihidangkan untuk minum petang dan kalau ikut style anak bongsu saya, dia suka simpan dalam petiais terlebih dahulu dan makan sejuk-sejuk dengan biskut kering. Tak kiralah dihidangkan panas atau sejuk pengat pisang sama keledek ini memang sedap dan rasanya yang lemak-lemak manis tu sungguh memikat selera. Dan pesanan untuk yang jaga kesihatan tu, bolehlah kurangkan gula ikut kesesuaian ye. Jom buat pengat pisang sama keledek untuk minum petang ni. ❤❤❤  
PENGAT PISANG SAMA KELEDEK
Bahan-bahan
2 ketul keledek oren
2 ketul keledek jepun 
5 biji pisang raja 
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
½ cawan sagu biji  - cuci dan rendamkan bersama ½  cawan air selama 10 minit dan toskan
2 ketul gula melaka - diracik halus dan masak hingga larut bersama  1 cawan air dan tapiskan
2 helai daun pandan

Cara-Cara:

1. Kupas dan potong dadu besar dua jenis keledek tersebut dan rebus sehingga empuk, angkat dan toskan. Pisang dipotong serong dan ketepikan seketika. 
2. Satukan santan cair dan santan pekat didalam periuk, masukkan sekali air gula melaka yang sudah di tapis tadi. Masukkan daun pandan dan sagu biji dan kacau sebati.
3. Masukkan keledek rebus dan pisang tadi dan renihkan. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah dan biarkan mendidih. 
4. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dapur dan bolehlah di hidangkan.

Assalamualaikum, 

Selamat berhari minggu untuk semua pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian. Perkongsian resipi untuk hari ini...sesuai dengan cuaca panas sekarang ni iaitu Puding Laici Bandung. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak. Sedap dihidangkan sejuk selepas keluarkan dari petiais . Jom cuba buat resipi puding laici bandung dan ikut step by step yang disediakan dibawah ni :)  

PUDING LAICI BANDUNG
Bahan A
20gm agar-agar bertali
3 cawan air
1 cawan gula

Cara membuatnya :
 Masak agar-agar bersama air hingga larut, masukkan gula pasir. Masak lagi hingga mendidih dan gula larut.

Bahan B
1 tin laici  - asingkan air laici dan isinya. Carikkan isi laici kecil-kecil
1 tin susu cair
3 sudu besar biji selasih – Rendam dalam air panas seketika
1 sudu besar sirap ros

Cara membuatnya :

1. Sukat air laici dan kalau tak cukup tambah air untuk jadikan 2 cawan. Tuang air laici tersebut kedalam periuk agar-agar tadi dan biarkan mendidih seketika, Perlahankan api dapur. Setelah itu asingkan 3 cawan agar-agar laici dan ketepikan seketika.
 2. Sukatkan 2 cawan susu cair, kalau kurang tambah air. Tuang dalam lebihan agar-agar dalam periuk dan besarkan semula api  dapur. Masukkan sirap ros dan biji selasih, kacau sekejap dan tutup api dapur.
 3. Ambil 2 cawan agar-agar bandung dan tuang kedalam Loyang bersaiz 9 x 9 inci yang telah dibasahkan dengan air. Biarkan sederhana beku. Saya guna acuan silikon kecil untuk puding ini.

 4. Panaskan sekejap agar-agar laici dengan api perlahan , tuang sedikit atas agar-agar bandung dan ratakan laici pada keseluruhan Loyang, biarkan beku sedikit.

5. Panaskan pula baki agar-agar bandung dengan api perlahan dan tuang hingga habis keatas agar-agar laici. Sejukkan seketika sebelum masukkan kedalam peti ais.

Assalamualaikum,
Pada 14hb March 2018 yang lalu telah berlangsungnya majlis sidang media pelancaran rancangan Masakan Baba’s Versus 1001 rasa musim kedua di Ballroom Hotel Emperial Subang. Program hari itu diacarakan oleh fiza Sabjahan dan turut dihadiri oleh Ketua pengiklanan dan Promosi Baba's, Mr Claudin Navin Stanislaus. Dua orang pengacara rancangan masakan ini iaitu Chef Adhu Amran dan Chef Kamarul menghangatkan lagi majlis pelancaran ini dengan celoteh yang menghiburkan.
Rancangan masakan yang paling ditonton di Malaysia dan mendapat rating tinggi itu akan memasuki musim kedua dan akan ditayangkan kepada penonton mulai  22 Mac 2018 setiap Khamis, jam 6 petang dan   episod ulangan pada hari Isnin berikutnya pada jam 5.35 petang. Program 13 episod itu akan menampilkan 26 peserta dengan 14 Chef berpengalaman sebagai mentor.
Selain itu, VS 1001 Rasa Babas akan memperkenalkan edisi khas sempena hari perayaan pada episode kedua ini sempena sambutan Hari Gawai dan Keamatan (30 Mei), Hari Raya Aidilfitri (21 Jun) serta Hari Merdeka (31 Ogos). Episod ini bakal menampilkan selebriti tempatan dan sudah tentu lebih meriah dan memberikan kelainan dari episod pertama.
Majlis tersebut juga meraikan pemenang Baba’s Versus 1001 rasa musim pertama iaitu Mohd Khairul Fazly bin Ismail dari Langkawi yang membawa pulang wang tunai sebanyak RM 10,000 diikuti oleh tempat kedua yang dimenangi oleh Mohd Yusry Mohd Yusuf yang menerima wang tunai sebanyak RM 3000. Manakala Intan Amira Abdul Aziz dan Anis Dzahira Junaidi merangkul tempat ketiga dengan kedua-duanya membawa pulang wang tunai sebanyak RM 500.
Dalam musim kedua rancangan Baba’s Versus 1001 rasa ini juga, fizalgk telah dijemput menjadi juri untuk 4 episod bersama 2 orang lagi juri dan bagi saya ini agak mencabar kerana peserta yang bertanding telah memberi komitmen yang tinggi dan dibimbing pula oleh mentor-mentor chef yang sangat hebat. Susah sebenarnya nak beri markah kerana persaingan memang sangat sengit dan semuanya terbaik.
Jangan lupa nantikan persaingan sengit setiap peserta ‘berperang’ didapur Baba’s Versus 1001 Rasa didalam merebut gelaran Chef Selebriti dan pastikan anda menonton setiap episod yang sangat mendebarkan. Untuk maklumat lanjut tentang rancangan ini, mencuba resipi-resipi enak dan menyertai peraduan tonton dan menang, bolehlah masuk  dan follow Facebook BABA’S & U
Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian. Wah....lama betul tak update blog ye, bukannya apa...dah lama laptop buat hal hinggakan dan upload gambar untuk edit pun tak dapat. Hari ni saya kongsikan resipi biasa lauk sehari-hari sahaja iaitu udang masam manis. Ada sedikit masa senggang saya update dari PC dipejabat...hihihi bukan curi tulang tau, jangan salah faham pula.

Eh, jomlah tengok resipi dibawah ni dan selamat mencuba.

UDANG MASAM MANIS 
Bahan-bahan
10 ekor udang saiz besar@sederhana - dibersihkan
1 biji bawan holland - dipotong baji 
2 biji tomato - potong lapan 
½ batang timun – dipotong baji 
2 biji cili merah - dimayang 
3 tangkai cili padi - ketuk sedikit 
¼ cawan nenas – dipotong kecil
1 sudu besar kicap cair 
2 sudu besar sos tiram 
3 sudu besar sos tomato 
1 sud besar gula pasir
1 sudu teh lada sulah 
¼ cawan air

Bahan Tumis 
2 ulas bawang putih 
3 sudu besar minyak masak

Cara memasak :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga berbau harum.

2. Masukkan udang sambil dikacau, bawang holland, cili merah, timun, tomato dan air.

3. Kacau hingga sebati selama lebih kurang 2 minit dan masukkan pula nenas serta kicap cair, sos tiram dan sos tomato.

4. Perasakan dengan lada sulah dan gula pasir dan pastikan masakan ini mempunyai rasa masam dan manis. Jika kurang masin bolehlah tambah sedikit garam.

5. Kacau lagi dan bolehlah matikan api dapur serta hidangkan dengan nasi putih.

Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekelian. Suka tak makan gorengan cucur...tak kiralah cucur sayur, cucur udang ataupun cucur yang manis seperti cekodok pisang. Pasti ramai yang suka..betul tak? Kecualilah yang tengah diet tu...ada yang elak dari makan benda bergoreng. Tapi tak salah nak makan sesekali dan kalau buat cucur dirumah kita boleh control penggunaan minyak dengan menggunakan minyak jagung untuk menggoreng. 

Ada tips sederhana sebenarnya untuk mengelakkan cucur daripada berminyak iaitu jangan goreng cucur dengan api yang kecil kerana cucur akan menyerap minyak dan jika api dapur terlalu kuat, cucur cepat hangit diluar dan tidak masak didalam. Yang bagusnya goreng cucur menggunakan api sederhana panas dan ketika diangkat masukkan kedalam penapis yang di lapik tisu dapur supaya lebihan minyak diserap.

Baiklah...jom kita lihat resipi cucur siput yang saya sediakan dibawah ini. Boleh je tukarkan dengan makanan laut lain untuk resipi ni. 
CUCUR SIPUT RANGUP
200gm isi siput - (saya guna isi siput kabung)
½ kilogram tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 paket (11gm) yis mauripan - dilarutkan dalam ½ cawan air suam 
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk kunyit
200gm taugeh
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah - dihiris nipis
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Larutkan yis kedalam air suam, biarkan seketika hingga agak berbuih.

2. Potong daun bawang, cili merah dan cili padi. Masukkan kedalam mangkuk bersama taugeh yang telah dibersihkan dan isi siput.


3. Masukkan tepung gandum.


4. Masukkan pula serbuk kunyit, garam dan kacau rata. 

5. Pecahkan telur kedalam campuran tersebut dan masukkan larutan yis tadi bersama dua cawan air.

6. Gaul hingga sebati dan masukkan sayur-sayuran. Perapkan sebentar hingga adunan nampak berbuih.

7. Panaskan minyak masak dan gunakan api sederhana untuk menggoreng cucur didalam minyak yang banyak. 

8. Goreng hingga kuning keemasan dan angkat untuk toskan minyak.
Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian? Moga sihat-sihat selalu ye dan hari ini cuti umum sempena Chinese New Year, jadi jika tidak kemana-mana tu bolehlah masak untuk keluarga dirumah. Walaupun sesibuk mana sekalipun air tangan isteri tu pengikat kasih-sayang keluarga ye tak? Itulah pesanan mak-mak kita zaman anak dara dulu...tak kiralah masakan simple pun janji dapur tu berasap. Tetapi kalau nak makan kat luar pun tak ada salahnya sesekali...ye tak? Pandai-pandailah kita imbangi masa dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu.

Hari ini saya ingin berkongsi resipi sup ikan sedap yang sangat simple dan bagi yang ingin mencuba dialu-alukan. Boleh je tukar dengan apa-apa jenis ikan yang anda suka. Jom kita lihat resipi dibawah ni ❤

SUP IKAN SEDAP
Bahan-bahan
4 potong ikan siakap - Boleh juga guna ikan lain 
4 cawan air

Bahan ditumbuk
1 biji Bawang besar ditumbuk
2 ulas Bawang putih ditumbuk
½ inci Halia 

2 sudu besar minyak masak
1 batang Kulit kayu manis | 1 kuntum Bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji kentang dipotong baji
½ batang lobak merah
1 biji tomato dibelah 4
3 biji cilipadi diketuk
1 bunjut sup bunjut
Garam dan lada sulah secukup rasa

Hiasan
Daun sup sedikit
Bawang Goreng sedikit

Cara membuat

1. Mula-mula tumbuk halia bersama bawang putih dan bawang besar sehingga lumat

2. Kemudian panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.

3. Selepas itu masukkan air dan kentang.

4. Setelah mendidih, masukkan ikan, lobak merah, cilipadi, tomato, sup bunjut dan perasakan dengan garam serta lada sulah. kacau rata dan didihkan lagi sehingga ikan masak sepenuhnya. 

5. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun sup sebelum dihidang.
Assalamualaikum, 

Apa khabar pembaca setia blog fizalgk dan rakan-rakan sekalian. Wah ini entri pertama bulan Februari 2018. Dah tidak berminat untuk berblogging ke fizalgk ni? Hihihi..ada tau follower yang bertanya begitu kat saya. Eh siapa kata saya tidak berminat? Masih lagi  bersemangat membara walaupun pentas berblogging ini kurang bahangnya seperti Instagram, facebook dan media sosial yang lain, menulis di blog tetap mendatangkan kepuasan tersendiri. Cuma...itulah kadang-kadang kekangan masa agak terbatas. 

Untuk hari ini saya ingin kongsikan resipi ayam goreng Hat-Yai ataupun kalau di terjemahkan kedalam bahasa Thailand di panggil Gai Tod Hat-Yai. Ayam goreng ini di gandingkan dengan pulut dan bawang goreng dan rasanya yang berempah serta rangup benar-benar menggoda selera. Jom kita try resipi yang saya sediakan dibawah ini dan jangan lupa untuk mencuba tau.
AYAM GORENG HAT-YAI @ GAI TOD HAT-YAI
Bahan Tumbuk - A
1 kilogram ayam 
8 ulas bawang putih 
4 tangkai akar beserta batang pokok ketumbar  
1 sudu teh lada hitam 
2 sudu teh serbuk ketumbar 
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk cili Baba's 

Bahan B
2 sudu teh gula 
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda 
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair 

Cara membuatnya : 

1. Tumbuk lada hitam, akar ketumbar serta bawang putih hingga hancur dan masukkan rempah-rempah lain seperti serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk cili baba's. Tumbuk lagi hingga benar-benar halus.

2. Pindahkan bahan yang ditumbuk tadi kedalam mangkuk besar dan masukkan kesemua bahan-bahan B iaitu gula, garam, baking soda, sos tiram dan kicap cair. Kacau hingga sebati dan masukkan ayam kedalam bahan tersebut sambil digaul rata.

3. Tutup mangkuk tersebut dengan plastik cling dan perap iaitu simpan semalaman didalam peti sejuk untuk digoreng keesokkan harinya.

BAHAN UNTUK MENGGORENG 
2 cawan minyak masak 
½ cawan bawang merah yang telah siap dimayang 
½ cawan tepung serbaguna@gandum
½ cawan air (larutkan dengan secubit kapur makan)
beberapa titis pewarna makanan merah - jika suka 

1. Gaul bawang merah yang dimayang dengan sedikit garam dan biarkan selama satu jam diatas tisu dapur. Tujuannya agar tiada sisa-sisa air pada bawang tersebut.

2.   Keluarkan ayam yang diperap dari peti sejuk dan masukkan ½ cawan tepung serbaguna@gandum dan ½ cawan air (yang telah larutkan dengan secubit kapur makan). Gaul hingga semua bercampur dan biarkan selama 30minit.

3. Panaskan minyak (api sederhana) dan goreng bawang merah yang telah dimayang tadi. Setelah kekuningan angkat dan toskan.

4. Besarkan sedikit api dapur dan goreng pula ayam yang telah diperap hingga masak dan kuning keemasan. Angkat ayam goreng tadi dan toskan didalam penapis yang telah dilapik tisu dapur. Hidangkan dengan pulut dan sos cili Thai. 

Assalamualaikum, 

Labu kuning boleh dipelbagaikan didalam masakan seharian. Tak kiralah dimasak pedas, rampai didalam masak lemak, dibuat kek, muffin, tart, brownies dan dijadikan bingka pun sedap juga. Selain daripada itu jika dijadikan puding pun rasanya yang lemak-lemak manis itu dijamin memikat selera. Tak susah pun nak buat puding labu ni. Jom kita lihat step by step yang saya sediakan dibawah ini ❤ 
PUDING  LABU KUNING 
Bahan-bahan
250gm labu kuning 
800ml santan 
6 sudu makan gula pasir  
10gm agar-agar serbuk  
1 sudu teh serbuk koko
Secubit garam 

Cara membuatya :

1. Kukus/rebus labu kuning. Toskan dan lenyek labu tersebut  hingga halus.
Seterusnya kisar labu kuning dengan santan

2. Masak bersama serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.

3. Asingkan 3 sudu besar agar-agar tersebut dan kacau dengan serbuk koko. Tuang adunan tersebut kedalam Loyang. (Jika anda menggunakan Loyang biasa, sila skip step ini)

4. Setelah agar-agar campuran koko tersebut separuh beku, tuang baki agar-agar labu tadi kedalam hingga habis dan sejukkan terlebih dahulu sebelum masukkan kedalam peti sejuk.

Assalamualaikum, 

Hidangan yang paling simple waktu sibuk adalah masakan paprik. Tak kiralah paprik ayam ke atau paprik aneka jenis seafood pun sedap juga. Kalau masak paprik ni paling senang sebab tak perlu dah lauk-lauk lain. Cukup lauk ini dihidangkan dengan sepinggan nasi putih. lagipun dalam masakan paprik ini pun dah secukup rasa dan seimbang kerana di campur dengan sayuran lain seperti lobak merah, putik jagung dan kacang panjang.

Baiklah untuk hari ini saya ingin berkongsi resipi paprik sotong. Jom try masak ❤ 
PAPRIK SOTONG
Bahan-bahannya:
½ kilogram sotong - dibersihkan dan potong 
2 ulas bawang putih - dicincang halus
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis 

Bahan B
1 labu bawang holland - diracik
2 tangkai cili merah - dihiris serong
15 biji cili api - diketuk
2 helai daun limau purut - disiat-siat dan buang urat tengahnya
bunga kobis - dihiris kecil
5 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji lobak merah - dihiris 
3 tangkai kacang panjang - dipotong 1 inci
garam secukup rasa
2 cawan air


Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar dan masak sebentar lalu masukkan semua sos. Kacau hingga pecah minyak.

3. Masukkan semua bahan B,  kacau seketika.

4. Masukkan pula sotong. Jika dilihat resipi ini saya masukkan sayur dahulu baru sotong sebab sotong tidak perlu terlampau masak kerana isinya akan menjadi liat. 

5. Kacau rata hingga isi sotong layu dan masukkan air. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan sedikit serbuk perasa(jika suka)

6. Kacau sebentar sebelum matikan api dapur dan hidangkan.