CRACKER LAPIS DAGING

Assalamualaikum,

Untuk kudapan petang-petang begini, apa kata kita cuba resepi cracker lapis daging. Resepi ini di beri oleh teman saya dari Indonesia dan ternyata menepati selera kita di sini juga. Tak rugi saya mencubanya. Sekejap je laris dengan anak-anak. 

Jom kita lihat resepinya... :)

CRACKER LAPIS DAGING
Bahan-bahan
Biskut cracker 
Keju keping cheesdale - 1 keping keju saya potong 4

INTI
250gm daging cincang (Saya guna jenama Ramly) 
1 batang lobak merah - di potong dadu
200ml susu cair 
Tepung gandum 25gram
3 ulas bawang putih di cincang
serbuk lada sudah - kira-kira 1/4 sudu teh
Gula dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng 
1 labu bawang besar - di cincang dadu
BAHAN PENCELUP
2 biji telur ayam - di pukul
Tepung gandum 2 sudu besar'
garam 1/2 sudu teh 

100gram serbuk roti
Cara membuatnya:
1. Panaskan 2 sudu makan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga harum, masukkan daging dan lobak merah. Masak hingga berubah warna, masukkan tepung gandum sambil di kacau. Tuang susu cair perlahan sambil di kacau lagi. Masukkan lada sulah, gula , garam dan masak hingga pekat. Angkat dan ketepikan.

2. Ambil sekeping biskut cracker, sapu dengan 1 sudu makan adunan inti tadi, tambahkan keju, sapu adunan dan tutup dengan biskut cracker. Ulangi hingga terbentuk 3 lapisan.

3. Golekkan biskut cracker yang telah siap dalam tepung gandum, angkat dan celup dalam telur. Golekkan pada serbuk roti hingga rata.

4. Panaskan minyak, goreng hingga kuning kecoklatan angkat dan sajikan dengan sos cili.