12/05/13

GULAI UDANG DAN REBUNG

Assalamualaikum,

Suka atau tidak makan rebung? Kalau saya suka makan rebung segar yang di rebus terlebih dahulu untuk di rampai dengan masak lemak ataupun gulai ala utara. Kalau rebung jeruk kurang suka kerana baunya yang kuat dan menyegat. Ada yang beri petua, cara nak hilangkan bau rebung jeruk...adalah dengan mencucinya  dengan air basuhan beras. Saya belum pernah mencuba kerana lebih suka masak rebung segar yang di beli dari pasar atau yang di rebus terlebih dahulu dari penjual. Rasanya pun lebih manis dan 'original'. :)

Hari ni saya ingin berkongsi resepi gulai udang dan rebung ala utara. Ada yang masak resepi ni dengan mencampurkan daging tetel, daging segar tanpa lemak atau tulang lembu. Hari ni saya campurkan dengan udang. Seperti biasa, walaupun cara masakannya sama saja...saya merujuk jumlah bahan-bahannya kepada yang lebih pakar iaitu chef hanieliza dari resepinya gulai rebung dan daging, untuk panduan adik-adik yang baru belajar mencuba resepi ini.

Jom kita lihat resepi :)

GULAI UDANG DAN REBUNG

Bahan-bahan
500 gm rebung hutan kecil - di rebus dan buang rebusan
200 gm udang segar
3 cawan santan 
1 s/b kerisik 
2 keping asam gelugur
3 sudu minyak masak 
garam
1 kiub ikan bilis (saya tambah)

Bahan Tumis
3 sudu besar rempah kari daging 
3 ulas bawang merah  - di tumbuk 
2 ulas bawang putih -di tumbuk
2 cm halia -di tumbuk
1 cm kulit kayu manis
daun kari

Cara
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

3. Masukkan santan dan rebung dan masak sehingga mendidih.

4. Masukkan garam, kiub pati ikan bilis, asam keping dan udang.

5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak.

5. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.