TUMIS PERIA & IKAN MASIN

Assalamualaikum,

Suka makan peria? Pasti ramai yang tak suka kerana rasanya yang pahit...namun khasiatnya untuk kesihatan tubuh banyak sekali jika ingin di sebut satu persatu. Boleh saja cari di google tentang khasiat peria ni. Sebenarnya ada cara untuk hilangkan rasa pahit buah peria ni iaitu dengan rendamkan dalam air garam dan ramas-ramas sedikit sebelum memasaknya. 

Tiap hari yang manis-manis saja masuk ketubuh, hari ni kita masak yang pahit pula. Barulah seimbang, kan :).  Resepinya yang mudah-mudah saja...jom kita lihat.
TUMIS PERIA & IKAN MASIN
Bahan-bahan 
Sebiji buah peria - di belah di tengahnya, buang biji dan hiris nipis.
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah 
1 biji telur
50gm ikan masin - talang
1/2 cawan air
1 kiub ikan bilis/ayam
garam secukup rasa (jangan letak jika ikan sudah terasa masin)
Cara memasak:

1. Isi ikan masin di potong kiub dan rendam dengan air untuk menghilangkan rasa masin, manakala peria di hiris nipis dan rendamkan dengan air garam sambil di ramas dan toskan untuk menghilangkan rasa pahit.
2. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak, goreng ikan masin hingga berbau wangi.
3. Masukkan pula cili merah dan bawang putih sambil di kacau rata, dan campurkan dengan peria yang di potong tadi. Pecahkan telur ke dalam sayur sambil di kacau.
4. Masukkan air dan perasakan dengan kiub ikan bilis. Bila sayur telah masak bolehlah di matikan api dan hidangkan.