Assalamualaikum,
Suka sangat saya dengan bentuk dadar gulung mawar buatkan saya ingin mencuba resepi yang satu ini. Resepinya sama dengan kuih dadar biasa cuma warna dan cara lipatannya mirip kepada kelopak bunga mawar .
Resepi kulit dadar ini dan cara lipatannya saya ambil di SINI dan ada di sertakan step-stepnya di bawah ini untuk rujukan sesiapa yang ingin cuba membuatnya. Apa yang boleh saya katakan 'practice makes perfect' sebab cubaan pertama saya ni nampak tidak kemas dan entah ada rupa mawar atau tidak ya? Saya akan mencuba sekali lagi selepas ini dan jika dadar di buat nipis sedikit tentu lebih cantik dan mudah di bentuk.
Bahan-bahan
250gm tepung gandum
½ sudu teh garam
1 biji telur – Gred A
600ml air (Boleh tambah bila adunan agak pekat)
1 sudu makan minyak masak
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh pes strawberry
Cara membuat dadar :
1. Campurkan tepung gandum & garam di dalam mangkuk besar dan buat lubang di tengah-tengahnya, kemudian tuang telur. Kacau dengan menggunakan ‘hand whisker’.
2. Tuang air sedikit semi sedikit dan hentikan jika sudah cukup pekat atau tambah air sedikit demi sedikit bila adunan kurang cair.
3. Tapiskan adunan, kemudian masukkan minyak masak dan kacau rata.
5. Panaskan kuali ‘non stick’ dan tuang satu senduk kecil dan biarkan hingga masak. Tidak perlu di terbalikkan dadar tersebut.
Bahan Inti:
sumber : cikgu ani
1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
3/4 cawan gula merah - kalau tak suka manis, boleh kurangkan.
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1/2 cawan air
2 sdm tepung gandum
Cara Membuat Intinya:
1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.
3. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. (Fungsi tepung ialah supaya inti melekat dan tidak berderai).
4. Sejukkan inti.
CARA MELIPAT DADAR
1. Potong dadar kepada 4 bahagian (jangan sampai putus). Letakkan inti di tengah-tengahnya.
2. Lipat satu sisi ke bahagian tengah hingga membalut inti kelapa. Sebelumnya bahagian tepi dadar bolehlah di lipat sedikit keluar agar hasilnya cantik.
sumber : cikgu ani
1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
3/4 cawan gula merah - kalau tak suka manis, boleh kurangkan.
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1/2 cawan air
2 sdm tepung gandum
Cara Membuat Intinya:
1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.
3. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. (Fungsi tepung ialah supaya inti melekat dan tidak berderai).
4. Sejukkan inti.
CARA MELIPAT DADAR
1. Potong dadar kepada 4 bahagian (jangan sampai putus). Letakkan inti di tengah-tengahnya.
2. Lipat satu sisi ke bahagian tengah hingga membalut inti kelapa. Sebelumnya bahagian tepi dadar bolehlah di lipat sedikit keluar agar hasilnya cantik.
3. Lipat sisi yang berhadapan ke arah tengah.
5. Siapkan dadar berwarna hijau, kerat kepada 4 bahagian tetapi tidak terputus. Letakkan dadar berwarna merah di tengahnya.
6. Lakukan langkah yang sama seperti sebelumnya.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)