KERABU BUNGA BETIK

Assalamualaikum,

Pernah makan kerabu bunga betik? Bagi yang tidak pernah merasa pasti tertanya-tanya tak pahitkah kalau bunga betik di buat kerabu? Sebenarnya bunga betik ni rasanya pahit-pahit lemak tapi bagi yang ingin menghilangkan rasa pahit bolehlah memasukkan beberapa keping asam gelugur ketika merebusnya. Bagi saya ulam yang pahit-pahit lemak seperti bunga betik dan pucuk mengkudu memang menjadi kegemaran. Malah anak-anak saya pun suka, hidangan ala-ala kampung ini.

Selain daripada pembuka selera khasiat bunga betik itu sendiri baik untuk kesihatan dan salah satunya adalah sebagai penawar darah tinggi & diabetis.

Bagi yang inginkan resepinya, jom kita lihat...
KERABU BUNGA BETIK
Bahan-bahan
Bunga betik secukupnya (saya gunakan dalam anggaran 200gm - di bungkus siap dari pasar)
1/2 inci belacan - di bakar terlebih dahulu 
5 biji cili merah (besar) 
5 tangkai cili padi  
1 sudu teh asam jawa
2 sudu besar kerisik
2 ekor ikan kembung - di rebus dan ambil isinya
Garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar - di hiris nipis

Cara membuatnya:

1. Rebus bunga betik hingga bertukar warna kekuningan dan toskan airnya. Untuk mengurangkan rasa pahit, bolehlah memasukkan 2 keping asam gelugur ketika merebusnya.
2. Tumbuk cili merah, cili padi, belacan dan asam jawa hingga halus dan gaulkan dengan kerisik. Masukkan juga garam dan sedikit gula. Suaikan rasa.
3. Ambil isi ikan yang di rebus tadi dan gaulkan juga dengan sambal yang baru di tumbuk.
4. Akhir sekali gaul bunga betik, bawang besar yang di mayang dengan sambal dan hidangkan dengan nasi panas.