RASAM

Assalamualaikum, 

Sehari dua ni selsema melanda dan di tambah pula dengan cuaca tak menentu. Bila siang hari cuaca panas terik di sini dan waktu malam pula sejuk dengan angin bertiup kencang. Malam ini saya cuba membuat rasam iaitu sejenis sup herba yang berasal dari Selatan India.

Mengikut carian di google, rasam dikenali juga sebagai 'Indian Clarified Herbal Consomme’ atau 'sup herba yang terbaik'. Rasam dipercayai sesuai untuk merawat sejuk-sejuk badan, demam selsema yang ringan dan juga batuk yang disebabkan kepanasan serta elok untuk sistem penghadaman.

Baiklah di sini saya sertakan resepi rasam yang saya ambil dari FB Chef Arm. Jika ada yang ingin mencuba bolehlah ikut resepi di bawah ni.
RASAM 
Sumber : Chef Arm - FB

Bahan-bahan
3 sudu besar Asam Jawa (Tambah dengan 1 liter air, di tapis)
2 sudu besar serbuk lada hitam
1/4 sudu teh serbuk kunyit (saya tambah)
garam secukup rasa

Bahan A
6 ulas bawang putih - di ketuk dan kopek kulitnya
3 sudu besar jintan manis - di tumbuk kasar

Bahan B
1 biji bawang merah - di hiris
6 biji cili kering 
1 biji tomato - di potong baji
1 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak masak
Cara memasak:

1. Panaskan minyak, masukkan bahan A dan tumis hingga wangi.

2. Masukkan kesemua bahan B dan kacau hingga semua sebati dan naik bau.
3. Masukkan 1 liter air asam jawa dan serbuk lada hitam. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
4. Renihkan rasam hingga masak dan hidangkan panas dengan nasi.