BINGKA LOBAK MERAH LEMAK MANIS

Assalamualaikum,

Salam pagi isnin untuk semua. Sedar tak sedar hari ini dah 23hb Disember 2013. Cuma ada kira-kira seminggu lagi tahun 2013 akan melabuhkan tirai dan memberi laluan kepada tahun 2014. 

Bagi yang telah berkeluarga pasti sehari dua ini sibuk membuat persiapan untuk anak kembali kesekolah. Tidak di nafikan juga kos sara hidup yang kian meningkat sedikit sebanyak memberi kesan terutama sekali yang mempunyai bilangan anak ramai apatah lagi yang berpendapatan rendah.

Bila bercakap soal persiapan persekolahan ni banyak yang nak di ceritakan tapi hari ni saya kongsikan dulu resepi sarapan pagi, semoga ia memberi idea kepada ibu-ibu menyediakannya untuk anak dan keluarga di rumah. Resepi ini saya ubahsuai dari resepi asal bingka labu lemak manis yang di intai di blog yatie memories. Terima kasih yatie dan izinkan saya berkongsi resepi sekali lagi di sini.
BINGKA LOBAK MERAH LEMAK MANIS 
Sumber : Yatie Memories 

BAHAN-BAHAN – Saya gunakan acuan muffin (resepi asal gunakan Loyang)
2 biji telur
2 cawan santan (santan kotak kara 200ml – selebihnya tambah air biasa)
1/2 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir halus
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter atau minyak sapi
sedikit bijan untuk tabur di atas permukaan kuih
2 cawan lobak merah- yang telah direbus, toskan dan dikisar (resepi asal guna labu)
CARA-CARA

1. Panaskan oven pada suhu 200'C lenser loyang dengan mentega panaskan sebentar.

2. Satukan bahan-bahan diatas kecuali lobak merah yang di kisar dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
3. Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan lobak merah yang telah di kisar, kacau hingga rata.
4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi dan tabur dengan bijan.

5. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
6. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di keluarkan dari acuan/loyang.