TOMYAM UDANG - PEDAS TERANGKAT

Assalamualaikum,

Dah makan malam? Di tempat saya hujan lebat sangat dari petang tadi dan hidangan makan malam ini saya masakkan tomyam udang yang pedas dan 'terangkat'. Sedap di hidangkan dengan nasi panas. Kalau yang ingin mencuba, silalah ikut resepi di bawah ni. Petua memasukkan susu pekat manis kedalam kuah tomyam saya dapat dari seorang tukang masak yang pernah bekerja di restoran Thai. Kalau tak mau letakkan susu, boleh juga di gantikan dengan santan. Rasanya memang sedap dan tidak kalah dengan tomyam yang di hidangkan di restoran Thai terkenal.
TOMYAM UDANG - PEDAS TERANGKAT
Bahan-bahan 
300 gm udang segar 
500 ml air (boleh lebihkan)
1 inci lengkuas
1 labu bawang holland (bombay)
1 biji tomato - di belah 4
2 batang serai
3 helai daun limau purut
10 biji cili padi 
1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar jus lemon / limau nipis
6 sudu besar sos ikan 
2 sudu teh garam 
2 sudu besar pes tomyam 
2 sudu teh pes cili 
2 sudu besar susu pekat manis 
Cara membuatnya:

1. Cuci bersih udang dan belah belakang serta buang kotoran.
2. Potong lengkuas dalam 3cm dan ketuk dengan lesung batu bersama serai untuk mengeluarkan aromanya.
3. Masukkan air dalam periuk dan nyalakan api dapur. Bila air mendidih, masukkan lengkuas, serai, daun limau purut, garam dan pes tomyam dan renihkan sebentar.

4. Masukkan udang dan renih lagi dalam 2 minit. Ketuk cili padi dengan lesung batu (sekadar untuk pecahkannya) dan masukkan ke dalam kuah tadi.

5. Masukkan juga sos ikan, jus lemon, pes cili, bawang holland, tomato dan susu pekat manis.

6. Matikan api dan masukkan daun ketumbar. Hidangkan dengan nasi panas.