MUSHROOM & CRAB MEATBALL SPAGHETTI

Assalamualaikum,

Sebenarnya lidah saya ini kurang serasi dengan spaghetti tetapi anak-anak semuanya suka dan selalu pula minta di masakkan menu yang satu ini. Memasak spaghetti memang mudah dan tidak mengambil masa yang lama asalkan semua bahan-bahannya ada. Untuk 'dinner' semalam, saya ada masakkan spaghetti cendawan dan bebola ketam untuk di hidangkan kepada keluarga dan alhamdulillah anak-anak suka resepi hasil dari kombinasi bebola ketam dan cendawan Shimeji. 

Jom kita lihat resepinya... ;)

MUSHROOM & CRAB MEATBALL SPAGHETTI
Bahan-bahan
1 paket spaghetti
200gm crab meatball
1 cawan cendawan (saya guna cendawan shimeji segar) - bersihkan
2 labu bawang besar - di potong dadu (cincang)
1/2 biji cili benggala merah 
1/2 biji cili benggala hijau
3 sudu besar minyak zaitun
1 1/2 cawan sos spaghetti cendawan - Jenama Kimball
1/2  sudu besar serbuk oregano kering
1 sudu teh serbuk cili (jika suka pedas)
1 cawan air (larutkan dengan 1 kiub ayam)
garam dan gula secukup rasa.
Cara memasak:

1.  Masak air di dalam periuk hingga mendidih. Masukkan 1/2 sudu teh minyak zaitun dan rebus spaghetti hingga lembut.

2. Cili benggala di potong nipis memanjang dan cincang dadu bawang besar.
3. Masukkan 3 sudu besar minyak zaitun kedalam kuali dan tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula crab meatball dan goreng sebentar.
4. Masukkan pula sos cendawan spaghetti dan serbuk cili dan tuang 1 cawan air (campur kiub ayam) sambil di kacau lagi hingga kuah agak pekat.
5. Perasakan dengan garam dan gula dan akhiri dengan menabur serbuk oregano. Apabila telah masak, tuang kuah tersebut keatas spaghetti yang telah di toskan tadi dan bolehlah di hidangkan.