Assalamualaikum,
Satu lagi kek yang menjadi koleksi di blog ini untuk rujukan pada masa akan datang adalah kek pisang kelapa. Saya buat kek ini kerana masih ada pisang yang masak ranum lebihan daripada membuat muffin 2 hari lepas. Sayang juga daripada dibiarkan rosak..kalau anak-anak pula langsung tidak mahu sentuh pisang yang masak dan lembik begitu. Ketika membelek-belek majalah masakan saya tertarik dengan resepi kek yang satu ini. Kebetulan bahan-bahan lain semuanya ada, jadi terhasil lah kek yang sedap ini untuk sarapan hari ini. Jom kita intai resepinya...
KEK PISANG KELAPA
Sumber : Majalah rasa - september 2013
Bahan-bahan
4 biji pisang - di lecek
250gm tepung naik sendiri (saya gunakan tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
125gm mentega
115gm gula perang
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh soda bikarbonat
125ml susu segar
30gm kelapa kering
20gm kepingan badam
20gm biji kuaci
Cara memasak:
1. Pukul mentega dan gula perang hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
2. Masukkan pisang yang telah di lecek bersama esen vanila. Pukul adunan hingga mesra.
3. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking powder & soda bikarbonat tadi dan susu secara berselang seli sehingga habis. Masukkan pula kelapa kering dan pukul sehingga sekata sahaja.
4. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 7inci yang telah di alas kertas minyak dan taburkan kepingan badam serta biji kuaci.
5. Bakar pada suhu 180'c selama satu jam atau sehingga masak. Setelah kek sejuk bolehlah di potong dan hidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)