KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Assalamualaikum,

Ketam masak lemak cili padi memang sedap jika di masukkan belimbing buluh di dalam kuahnya. Kebetulan ada teman memberikan belimbing buluh di tempat kerja siang tadi jadi saya campurkan kedalam masak lemak malam ini. Pokok belimbing buluh di rumah ibu ada 4 pohon semuanya tapi entah di mana silapnya ianya tidak mahu mengeluarkan buah kebelakangan ini dan pemberian ini buatkan saya semangat untuk memasak sebaik sahaja pulang dari kerja. Jika tidak ada belimbing buluh, boleh juga di gantikan dengan asam keping/gelugur untuk masakan ini, tapi cukup sekadar 2 keping kerana ianya lebih masam dari belimbing buluh.
KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
sumber : Chef Hanieliza (resepi asal menggunakan ikan)

Bahan A
4 ekor ketam 
2 cawan santan pekat
10 biji belimbing buluh
3 batang serai  (di ketuk)
garam dan gula secukup rasa

Bahan B
15 - 20 biji cili padi 
1 inci kunyit hidup
1 cawan santan cair 
cara memasak:

1. Bersihkan ketam dan tanggalkan kulitnya.

2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
3. Masak sehingga mendidih dan kecilkan api. Masukkan pula santan pekat sambil di kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
4. Apabila telah masak bolehlah matikan api dan hidangkan bersama nasi.