NASI AYAM CHEF WAN

Assalamualaikum,

Nasi ayam ini di inspirasikan dari resepi chef terkenal Malaysia iaitu chef wan bagi saya sangat sedap dan mempunyai rasa khas yang tersendiri. Anak-anak begitu gemarkannya dan saya juga suka kerana kaedah memasak ayam untuk nasi ini adalah di panggang di dalam oven, bukan di goreng di dalam minyak yang banyak. Saya sempat mencuba resepi ini untuk 'dinner' semalam.

NASI AYAM CHEF WAN
Sumber : Kak Ummizaihadi - homesweethome (di kongsi dari Nur @ Fiqah99)

BAHAN-BAHAN UNTUK NASI
1/2 cawan marjerin 
2 biji bawang besar - dikupas dan dicincang
2 cm halia muda - dikupas dan dicincang halus-halus
3 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus-halus
1 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
4 cawan beras butir panjang - dicuci dan ditoskan (saya hanya gunakan beras biasa sahaja)
5 1/2 cawan air rebusan ayam dan sedikit garam
Cara memasak nasi:
1. Cairkan marjerin didalam periuk panas dan tumis bawang besar, halia, bawang putih, kulit kayu manis,bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik baunya.

2. Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambah air rebusan ayam dan perasakan dengan garam. Masak sehingga cecair terserap dan kecilkan api.
3. Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi tanak. ( saya juga guna teknik kak ummi, terus tumis dalam periuk elektrik dan masak seperti biasa hingga nasi kering dalam rice cooker)

CARA MENYEDIAKAN AYAM :
1 ekor ayam berat nya dalam 1.5 kg, dibersihkan dan dibelah dua - direbus dalam air yang didih perlahan hingga separuh masak.
Garam
Lada hitam yang baru dikisar (saya gunakan 1 sudu besar)
2 cm halia - dikupas dan ditumbuk
2 ulas bawang putih - dikupas dan ditumbuk
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar marjerin

CARA MEMASAK:
1. Lumur ayam dengan garam, lada hitam, halia, bawang putih dan kicap. Kemudian lumur pula dengar marjerin.
2. Letakkan ayam di dalam dulang pembakar. Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180 darjah celsius selama 30-40 minit sehingga masak.
Potong ayam kecil-kecil dan hidang dengan nasi.
Bahan Sos cili :
5 - 6 biji cili merah
1 kiub pati ayam
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
2 inci halia - diketuk
Kisar semua bahan kecuali halia. Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan halia ketuk. Masak sebentar di atas api perlahan hingga didih. Angkat dan sedia dihidangkan bersama nasi ayam.

*Resepi ini tidak di sertakan resepi sup. Saya hanya memasukkan bawang putih dan halia yang di ketuk bersama kiub ayam ke dalam baki air rebusan ayam dan perasakan dengan garam. Taburkan dengan daun sup & daun bawang serta bawang goreng, sedia untuk di hidangkan.