SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS

Assalamualaikum,

Resepi yang ringkas untuk dinner malam ni...sedap di makan dengan nasi panas. Kacang tanah yang ranggup di saluti sambal ikan bilis dan tempe memang menjadi kegemaran anak-anak dan boleh bertahan lama. Saya sering masak dan bekalkan kepada mereka jika ada aktiviti luar seperti perkhemahan. 

Baiklah, jom langsung saja kita lihat resepi yang ringkas ni...
SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS
Bahan
400gm tempe, potong-potong kecil
100gm ikan bilis - di kopek
200gm kacang tanah
1 sudu makan air asam jawa 
1 sudu teh gula pasir
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar
6 ulas  bawang merah
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili besar - merah
2 cm lengkuas
1 sudu teh garam
Cara memasak:

1. Goreng berasingan tempe, ikan bilis, dan kacang tanah. Ketepikan seketika.

2. Ambil 3 sudu makan minyak lebihan menggoreng tadi, tumis bahan-bahan yang di blender dan masak hingga harum. Masukkan air asam dan gula pasir sambil di kacau.
3. Masukkan tempe, ikan bilis, dan kacang tanah, kacau rata hingga bahan-bahan bercampur rata dan angkat.