RED VELVET CAKE

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu :). Sibuk benar dua hari ni dan baru hari ni sempat menjengah blog. Maklumlah cuti sekolah dah hampir dan bahang kesibukan dah mula terasa. Kerja di bidang perkhidmatan seperti saya ni ketika musim cuti sekolah berganda-ganda sibuknya memberi perkhidmatan kepada rombongan yang datang ke Langkawi. Hari ini cuti dan berada di rumah dapatlah menunaikan permintaan dari anak sulung saya yang teringin sangat  nak makan kek red velvet. Kebetulan minggu lepas ada terlihat kek red velvet yang sangat menawan di blog mamasya, jadi teringin juga nak buat kerana bahan-bahannya pun mudah di dapati. Saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini.

Jom kita lihat...
RESEPI KEK RED VELVET MOIST 
Resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com 
Sumber : Dapurmamasya 

Bahan A (di Ayak)
2 cawan tepung kek/superfine 
2 sudu besar serbuk koko 
1 sudu kecil baking powder 
1 sudu kecil soda bicarbonat 
1 sudu kecil garam 
Bahan B
1 cawan gula halus 
1 sudu besar pewarna merah 
1 cawan minyak masak 
1/2 cawan air panas 
2 biji telur A 
esen vanila 
Bahan C
1 cawan buttermilk - resepi di bawah 

Topping 
250g cream cheese @ satu ketul 
1/2 cawan whipping cream 
1/2 cawan gula 
1 sudu besar jus perahan lemon 

Cara-cara 
Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. 

1. Satukan semua bahan A ke dalam mangkuk. Ketepikan. 
2. Di dalam mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi (bahan A) sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 
3. Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus

4. Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.