KERABU NANGKA MUDA DENGAN UDANG

Assalamualaikum,

Nangka muda memang enak jika di rampaikan dalam masakan seperti gulai atau masak lemak dan di gandingkan dengan ikan masin, daging atau tulang. Jika di sebelah utara semenanjung iaitu di Kedah, nangka muda juga di hidangkan di majlis kenduri- kendara yang menyajikan lauk ala kampung. Kerabu nangka muda yang saya hasilkan ini di campurkan dengan udang dan rasanya memang enak dan membuka selera makan. 

Bagi yang takut badan 'berangin' tak salah jika makan nangka muda ini dalam kuantiti yang kecil.
KERABU NANGKA MUDA DENGAN UDANG 
Bahan A
5 potong nangka muda - anggaran 500gm 

Bahan B
5 biji cili merah 
3 tangkai cili padi 
1 labu bawang besar - di mayang halus
1 sudu teh asam jawa (saya guna jenama adabi)
garam dan gula secukup rasa
1 inci belacan - di bakar terlebih dahulu
2 sudu besar kerisik

Bahan C
150gm udang kertas (udang saiz kecil/sederhana berkulit lembut) 

Cara membuatnya:

1. Rebus nangka muda hingga lembut dan toskan. Apabila sejuk potong nipis-nipis dan masukkan dalam sebuah mangkuk.

2. Tumbuk semua bahan B dengan lesung batu hingga hancur dan gaulkan dengan dengan 2 sudu besar kerisik.
3. Rebus udang dengan sedikit garam dan kopek kulitnya. 
4. Akhir sekali, masukkan sambal (bahan B) yang di tumbuk tadi ke dalam mangkuk berisi nangka muda. Campurkan juga dengan udang rebus dan bawang besar. Gaul hingga rata dan hidangkan.