BINGKA CHOCOMILK

Assalamualaikum, 

Selamat pagi dan selamat berhari minggu. Wah...dah lama menyepi dari berblog, baru pagi ni berkesempatan. Ada beberapa mesej dari pembaca yang bertanya adakah blog ini tidak boleh tinggalkan komen. Terimakasih pada semua yang masih sudi menjenguk ke blog ini. Sebenarnya ada masalah sedikit yang saya rasa harus merujuk kepada yang lebih arif  kerana ada banyak komen yang saya terima tetapi bila di jawap dan siarkan tidak di paparkan pula di dalam blog. Minta maaf dan terima kasih banyak kepada yang sudi komen dan berinteraksi dengan saya. InsyaAllah masalah ini akan segera di atasi.

Diam tak diam, dalam minggu ini kita akan bertemu dengan bulan yang mulia bagi umat islam iaitu bulan Ramadhan. Semoga kita semua di beri kesihatan yang baik untuk menempuh bulan puasa dan menyediakan juadah berbuka dan bersahur untuk keluarga. Saya ni bukan pandai masak sangat pun...tapi InsyaAllah sepanjang bulan puasa ini harap-harap dapatlah berkongsi resepi untuk sama-sama kita cuba, maklumlah jika asyik membeli di luar saja, kurang nikmatnya. Lagi pula besar ganjarannya menyediakan juadah untuk orang yang berpuasa, apalagi keluarga tercinta. :) 

Baiklah, hari ni saya ingin berkongsi resepi bingka chocomilk yang saya buat semalam. Anak-anak suka sangat dengan bingka ni kerana rasa coklat dan susu. Sesuai juga ni di buat untuk berbuka untuk anak-anak di bulan ramadhan nanti.

BINGKA CHOCOMILK
Sumber : DatinLulu - MyR
Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )

BAHAN-BAHAN DI KISAR HINGGA SEBATI
2 cawan tpg gandum
2 1/2 cawan susu UHT dutchlady berperisa coklat
1/2 cawan susu krimer manis (kurang manis - sila tambahkan susu krimer jika inginkan rasa lebih manis)
4 biji telur (A) - cuci dahulu
1 sudu besar(mumbung) - serbuk koko
1 sudu teh(rata) - garam halus
2 sudu besar butter/marjerin - di cairkn
1 sudu teh esen vanila 

UNTUK DI TABUR ATAS BINGKA
Nestum original
Coklat rice
Cara-cara

1. Panaskan oven 180'C

2. Masukkan 1 sudu besar butter/marjerin ke dalam loyang yg di panaskan di atas api kecil,
Tuangkan adunan yg di blend ke dalam acuan/loyang.

3. Tabur dengan nestum di ikuti chocolate rice.

4.Bakar 45 minit atau hingga masak.

5. Bila bingka sedikit suam/sejuk boleh lah di potong & sedia untuk di nikmati.