STEW DAGING

Assalamualaikum, 

Malam tadi saya masak stew daging untuk bersahur, sesuai dengan selera anak-anak. Ada yang nak makan nasi dan ada yang cuma berselera menjamah roti. Jadi stew ini sesuai di gandingkan dengan keduanya. Aroma stew daging ini ketika sedang di masak benar-benar membuka selera dan ternyata rasanya juga lazat sekali.

Resepinya di ambil dari buku masakan Chef Idola saya, iaitu Chef Hanieliza. Izinkan saya berkongsi sekali lagi di sini untuk rujukan di masa depan dan bagi sesiapa yang ingin mencubanya.   

STEW DAGING 
Bahan A
500gm daging -di basuh dan toskan
400gm kentang - di potong dadu
1 batang lobak merah - di potong dadu
2 batang saderi - di Potong pendek
5 biji tomato - di potong dadu
1 sudu makan rempah sup
1 sudu makan lada hitam 

1 sudu makan tepung jagung di bancuh dengan 1/2 cawan air
2 sudu makan minyak masak
Air secukupnya
garam secukup rasa
1/2 biji capsicum hijau
Bahan B (di hiris)
1 labu bawang besar holland 
1 1/2 inci halia 
3 ulas bawang putih.
capsicium hijau 
Cara membuatnya:-

1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan halia dan bawang putih hingga layu dan wangi.

2. Masukkan daging, kentang, serbuk rempah sup, lobak merah, daun saderi, lada hitam dan air. Masak sehingga semuanya lembut.

3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih dan pekat.

4. Masukkan bawang besar dan tomato. Angkat dan hiaskan dengan capsicium hijau, sedia untuk di hidangkan.