SAMPERIT

Assalamualaikum... :)

Biskut samperit atau ada juga yang menyebutnya biskut dahlia, sesuai sepanjang zaman dan menjadi pilihan di hari lebaran walaupun banyak resepi-resepi biskut baru muncul. Ada berbagai versi juga biskut ini iaitu samperit biasa dan samperit susu, ada yang gunakan acuan leper..ada juga yang lebih suka gunakan acuan bunga. Walau apapun, keduanya juga enak dan cantik menghias balang kuih untuk di hidangkan kepada tetamu di hari lebaran.

SAMPERIT
Bahan-bahan
250gm buttercup
1cawan gula ising
1cawan tepung jagung
1cawan tepung kastad
2 cawan tepung gandum
1 biji kuning telur
sedikit esen vanilla

Cara membuat:

1. Masukkan butter dan gula ising dalam mangkuk, pukul hingga sebati dengan menggunakan senduk kayu/spatula sahaja.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga mesra.

3. Masukkan campuran tepung (gandum, jagung dan kastad) sedikit-sedikit dan gaul hingga menjadi doh.
4. Seterusnya masukkan kedalam acuan samperit dan tekan kedalam loyang. Hiaskan dengan ceri merah/hijau sebelum di bakar dalam ketuhar pada suhu 170'c selama 15 - 20minit (ikut kapasiti oven masing-masing).