PAJERI JANTUNG PISANG

Assalamualaikum,

Cuti sekolah begini memang banyak undangan kenduri kahwin di terima di sana-sini. Kadang-kadang dua tiga jemputan dalam sehari. Selalunya kalau di kampung-kampung kadangkala ada menu yang jarang kita temui seperti pajeri jantung pisang.

Sedap dan lemak rupanya jantung pisang jika di buat pajeri. Bayangkan, jika di rebus buat ulam atau di buat kerabu saja sudah enak rasanya, apalagi jika di rampai menjadi pajeri. Selalunya menu begini amat popular di kampung-kampung.  

Jom kita lihat resepinya, mana tau boleh cuba masak di rumah nantinya... :)

PAJERI JANTUNG PISANG

Jantung pisang - Saya guna jantung pisang raja 

Di tumbuk (Bahan A)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
2 sudu besar udang kering 

Bahan B
2 kuntum bunga lawang 
2 biji buah pelaga 
1 inci kulit kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih
1 bungkus serbuk kari daging Baba's - yang kecil 
2 sudu makan kerisik

Bahan C
Santan pekat secukupnya
Garam dan gula 
1/4 cawan air asam jawa

Cara membuatnya
Jantung pisang di belah lapan dan rebus sebentar



1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih, masukkan juga bahan A yang telah di tumbuk halus, tumis sampai wangi dan kekuningan.

2. Masukkan rempah kari yang di bancuh dengan sedikit air, bila bila pecah minyak masukkan kerisik.


3. Masukkan santan pekat dan sedikit air asam jawa. Renihkan sebentar dan masukkan jantung pisang tadi.

4. Pastikan jantung pisang tadi empuk dan sebati dengan kuah pajeri, dan perasakan gula & garam. Jika suka masukkan sedikit serbuk perasa. Pajeri harus sedikit manis, jadi sesuaikan kandungan gulanya. Kacau sekali sekala.

5. Masak hingga pekat dan secukup rasa. Hidangkan.