Assalamualaikum,
Pagi ini saya ada buatkan Carrot Cheese cupcakes dan oleh kerana kesuntukan masa dan banyak kerja menunggu, sudah petang begini baru boleh masukkan gambarnya ke blog. Sebenarnya resepi ini sangat mudah...seperti adunan asas kek biasa juga, cuma saya tambahkan cream cheese dan kebetulan pula masih ada baki karot dalam peti sejuk, jadi saya parut dan jadikan cupcakes untuk hidangan sarapan pagi.
Jom lihat resepinya...
CARROT CHEESE CUPCAKES
100gm mentega
125gm cream cheese
125gm gula pasir
2 biji telur
100gm karot di parut dan perah airnya (cuma guna isi karot)
Ayak
100gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dengan gula hingga lembut. Masukkan cream cheese dan tambahkan telur satu persatu sambil di pukul hingga rata.
2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau dengan whisk.
3. Masukkan pula karot, kacau dan tuangkan ke dalam cawan cupcakes. Bakar dalam suhu 180'C selama 40 minit hingga masak. Angat dan sajikan ketika panas.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)