KEK ALMOND

Assalamualaikum,

Minggu ini saya jalankan operasi menghabiskan stok barangan dapur :D. Bila berkemas almari dapur, rupanya masih banyak berbaki bahan lebihan untuk membuat biskut dan kek masih tersimpan seperti almond, kacang tanah, ceri dan sebagainya lagi. Jika di biarkan semua ni pasti akan rosak dan di buang begitu saja.

Saya kumpulkan semua jenis almond yang masih berbaki...kisar menjadi halus dan gunakan untuk membuat kek almond. Sungguh enak di nikmati sebagai hidangan petang dengan secawan teh. Walau pun kek ini ringkas, rasanya yang lemak dan kaya dengan almond benar-benar membuka selera. 

Jika ingin mencuba, sudi-sudikanlah ikuti resepi di bawah ini.... :)

KEK ALMOND
Bahan-bahan
250gm tepung naik sendiri 
250gm mentega 
200gm gula kastor
80gm almond kisar 
50ml susu segar 
5 biji telur 
1 sudu teh esen vanilla


Cara membuatnya
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu, masukkan telur satu persatu.

2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.

3. Tuangkan esen vanilla dan susu segar, kacau lagi.

4. Masukkan almond kisar dan kacau rata dengan spatula.

ALMOND YANG TELAH DI KISAR

5. Apabila rata, tuangkan kedalam acuan dan bakar dalam ketuhar bersuhu180'c selama 45minit atau hingga kekuningan - bergantung pada suhu oven masing-masing.