Assalamualaikum :)
Apa khabar hari ini? Cuti panjang persekolahan hingga hujung Disember ini pasti memberi kita lebih banyak masa bersama anak-anak di rumah dan jika ada kelapangan tu bolehlah mencuba resepi -resepi baru untuk di hidangkan kepada keluarga tercinta.
Resepi yang saya ingin kongsi hari ini menggunakan kiwi yogurt dan anak-anak saya amat menyukainya. Tekstur kek nya juga lembut dan gebu serta membuatnya juga amat mudah kerana bahan-bahan yang di gunakan memang ada di dapur rumah kita. Cuma perlukan tambahan yogurt dalam resepi ini dan boleh saja di pelbagaikan apa-apa perasa yogurt tersebut mengikut kreativiti masing-masing.
Jom kita lihat resepinya... :)
KIWI YOGURT CUPCAKES
250gm tepung naik sendiri
200gm gula kastor
300gm mentega
5 biji telur
4 sudu besar yogurt perasa kiwi
1 sudu teh esen vanilla
Cara membuatnya
1. Pukul mentega dan gula sehingga putih warnanya, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit serta esen vanilla dan pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan empat sudu besar yogurt kiwi dan gaul rata. Boleh juga di warnakan mengikut kesukaan anda, tapi saya biarkan warnanya putih kerana akan menghias kek tersebut dengan krim.
4. Tuang adunan kedalam mini cupcakes dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180'C selama 15-20 minit atau hingga masak.
Untuk resepi butter cream, sila rujuk di dalam entri vanilla cupcakes dalam blog ini.
nampak sedap je fiza buat....
BalasPadam