KROKET KENTANG BERKEJU

Assalamualaikum,

Petang-petang begini apa kata kita masak kudapan. Boleh juga di hidangkan kepada anak-anak sambil bersantai menonton TV. Kudapan yang kita sediakan sendiri pasti lebih enak dan sihat dari yang di beli di luar dan boleh di olah dengan mencampurkan bahan-bahan yang di sukai oleh anak-anak kita sendiri. Seperti anak saya ini, mereka gemar makan sosej dan kentang.

Resepi kroket ini sebenarnya saya buat sempena minggu 'cook along' di group masakan GTPM -facebook dengan tema masakan berasaskan kentang. Rasa kroket ini sungguh ranggup dan sedap sekali. Apalagi di nikmati semasa masih panas...memang laris dengan anak-anak, malah minta di buatkan lagi :)

Saya ingin berkongsi resepinya di sini. Cubalah...resepinya ringkas sangat dan yang penting sungguh sedap dan ranggup :)

  
       KROKET KENTANG BERKEJU 
500gm kentang - di kukus hingga lembut dan di lecek 
2 batang sosej 
50gm keju cheddar di parut
3 sudu besar jagung dalam tin - whole kernel
garam secukupnya
1 sudu teh serbuk lada sulah 
minyak untuk menggoreng 

BAHAN UNTUK DI SALUT
50gm tepung gandum 
2 biji telur ayam di pukul sedikit
50gm serbuk roti 
CARA MEMBUATNYA 

1. Kentang di potong dadu, dan kukus hingga empuk serta di lecek.

2. Campur kentang lecek, keju parut, sosej dan jagung, masukkan juga garam, serbuk lada sulah dan uli perlahan-lahan.


3. Bentukkan bulat-bulat seperti bola pingpong. Golekkan adunan di atas tepung gandum hingga rata, celup dalam telur dan angkat.

4. Golekkan semula adunan di dalam serbuk roti hingga rata.

5. Panaskan minyak, goreng adunan hingga masak. Angkat dan bolehlah di hidangkan.