Assalamualaikum :)
Salam jumaat :). Masak apa untuk tengahari ni agaknya yer? Apa juga lauk yang kita hidangkan untuk keluarga, bagi saya hidangan kampung tetap menjadi pilihan apa lagi jika masak lemak cili api ikan masin di rampai dengan betik muda...di gandingkan pula dengan nasi panas. Sungguh membuka selera.
Resepinya juga mudah, macam masak lemak cili api biasa dan cepat di sediakan, tapi saya ingin juga berkongsi di sini...jom kita lihat.
LEMAK CILI API BETIK & IKAN MASIN
Bahan-bahan
200gm betik muda/mengkal
200gm ikan masin (Saya guna ikan talang masin)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7biji cili padi
3cm kunyit hidup
3 batang serai
300ml santan
100ml air
Cara membuatnya
1. Bawang putih, bawang merah, cilipadi & kunyit hidup di tumbuk lumat. Ketuk serai, masukkan semuanya ke dalam periuk.
2. Tuangkan santan dan air, biarkan mendidih.
3. Masukkan betik muda yang di potong, renihkan sebentar dan masukkan ikan masin, masak hingga pekat.
4. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Jika ikan tersebut agak masin, tidak perlu lagi di masukkan garam.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)