KUIH VADAI

Assalamualaikum :)

Pernah makan kuih Vadai? Kebanyakan orang Malaysia pasti pernah makan kuih ni, walaupun asalnya kuih ini di perkenalkan dari orang berbangsa India. Oleh kerana masyarakat Malaysia berbilang bangsa, adalah satu kebiasaan di negara ini saling berkongsi citarasa dalam masakan harian, sama ada dari kaum Melayu, Cina dan India.

Sebenarnya saya tergerak membuat kuih ini untuk menghabiskan stok kacang dhal yang masih berbaki selepas memasak dalca baru-baru ini. Ini kali kedua saya membuat kuih vadai ini dan resepinya saya ambil dari Rinn chan fotopages tak lama dulu. Kuih ini memang sedap dan sesuai dengan selera orang yang suka makan pedas di tambah lagi dengan rasa kacang dhal yang lemak dan ranggup. Sungguh membuka selera.  

Jom kita lihat resepinya...saya kongsi resepinya sekali lagi di sini.

KUIH VADAI 
Bahan-bahan
250gm kacang dhal 
2 tangkai cili kering di hiris halus - boleh tambah jika sukakan pedas
1 tangkai daun kari - di hiris
1/2 labu bawang besar - di cincang halus 
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh garam 
minyak untuk menggoreng 


Cara membuatnya:-

1. Rendam kacang dhal lebih kurang 4 jam atau semalaman 

2. Toskan hingga kering dan kisar hingga halus. tak mengapa jika masih terdapat sedikit kacang yang tidak hancur.

3. Satukan semua bahan dalam satu bekas dan gaul rata.


4. Leperkan di atas tapak tangan yang di alas dengan plastik yang telah di sapu dengan sedikit minyak masak. Ini adalah untuk mengelakkan dari melekat.  


5. Susun di atas dulang, dan goreng dengan api yang sederhana panas hingga masak.