ROTI PURI

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu. Hari ni saya buatkan puri untuk sarapan pagi. Sesekali bila ada masa bolehlah buat di rumah, lagi pun prosesnya mudah dan kebersihannya terjamin. Roti puri di kedai mamak pun sedap juga tapi saya jarang order jika sarapan di sana kerana pernah terkena sekali dulu, punyalah berminyak roti puri yang di sediakan. Mungkin kerana sibuk dan banyak pelanggan maka penyediaannya pun ala kadar.

Jika ada masa seperti hari minggu macam ni, baiknya sediakan sendiri di rumah. Sedap makan panas-panas dan ranggup sekali. Roti puri ini enak di cicah dengan kuah kari, dalca atau sambal ikan bilis. Terpulanglah pada selera masing-masing. Kalau saya hari ni gandingkan dengan kuah dalca. Resepinya ada DI SINI.

Jom kita lihat resepinya... :)

ROTI PURI 
sumber : yatiezaini - my resepi

Bahan-bahan ( 12 biji )
BAHAN A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
40-50ml air
Minyak utk mengoreng

BAHAN B
1/2 sudu kecil garam 
3 sudu makan minyak masak 
2 sudu makan gula 
175ml air panas 

Cara membuatnya:

1. Satukan semua bahan B di dalam periuk dan panaskan sebentar. Kacau sehingga gula hancur dan matikan api dapur.

2. Di dalam bekas lain, satukan yis dan tepung. gaul rata.
3. Seterusnya tuang bahan B yang di cairkan tadi kedalam bekas tepung & yis dan gaul dengan menggunakan garfu sehingga adunan bercampur.

4. Dengan menggunakan tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti /breadcrumb.
5. Tambahkan air sedikit-sedikit dan adun sehingga tak melekat di tangan dan menjadi doh (jangan gunakan semua air tersebut)
6. Perap selama 30 minit dan bolehlah di bahagikan kepada 12 bahagian bulat yang kecil.
7. Canai doh nipis seperti membuat karipap dan bolehlah di goreng. Sebaiknya goreng sebiji saja dalam satu masa.
TIPS untuk menggoreng : Gunakan api yang kecil/sederhana. Api yang besar boleh menyebabkan roti tidak menggelembung. Semasa menggoreng hendaklah di simbah-simbahkan minyak ke atas roti ini dan bila menggelembung barulah di terbalikkan.