Assalamualaikum,
Kalau makan di luar saya suka order menu ni. Memang sedap sangat nasi goreng belacan, tapi kadang-kadang daging masak kicap yang di sertakan bersama nasi ini agak liat dan membantutkan selera makan.Kalau masak sendiri di rumah tentu lebih puas dan boleh ubah resepinya mengikut selera sendiri.Nasi goreng belacan ini selalunya di hidangkan dengan lauk sampingan iaitu daging masak kicap, telur goreng yang di gulung dan sambal belacan. Tak susah nak sediakan sendiri resepi ni, jom kita lihat...:)
NASI GORENG BELACAN
Bahan-bahan
2 mangkuk nasi sejuk - peroikan
3 biji telur - satu untuk di goreng bersama nasi dan selebihnya di buat dadar
Bahan di Kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 biji cili merah
5 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
3 cm belacan
3 cm belacan
Bahan lain :
1 sudu besar kicap cair
1 kiub pati ikan bilis - (pilihan - jika suka)
sedikit gula
Cara membuatnya:
1. Masukkan 3 sudu minyak kedalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecahkan telur lalu di kacau.
2. Masukkan pula nasi dan kacau lagi bersama kicap cair, serbuk pati ikan bilis dan sedikit gula. Bila dah masak dan secukup rasa, matikan api dapur.
3. Di dalam kuali lain : Pukul baki 2 biji telur tadi dan masak seperti telur dadar. Bila telur telah masak bolehlah di gulung dan potong nipis.
UNTUK DAGING MASAK KICAP
300gm daging - di potong nipis
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap manis (saya guna jenama cap kipas udang)
2 sudu minyak masak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Gaul daging dengan kunyit dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak, goreng daging yang di perap dengan serbuk kunyit tadi. Masukkan pula kicap manis dan serbuk lada hitam.
3. Masak hingga air daging tersebut kering dan daging menjadi lembut. Suaikan rasa dan boleh matikan api dapur.
4. Hidangkan dengan nasi goreng tadi.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)