KEK NESCAFE & COKLAT RICE


Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu dan terima kasih untuk pembaca yang sudi singgah di blog ini.  Yang bercuti hari ni, pasti ada perancangan untuk menghabiskan masa dengan keluarga di rumah atau membawa anak-anak keluar bersantai. Bagi yang tidak kemana-mana dan merancang untuk masuk ke dapur menyediakan hidangan untuk keluarga tu, bagus juga kerana ikatan kekeluargaan akan bertambah erat jika kita memasak sendiri untuk mereka. Apapun aktiviti kita hari ini, semoga segalanya berjalan lancar dan berjaya hendaknya.

Hari ni saya ingin berkongsi resepi kek Nescafe & coklat rice yang resepi asalnya saya ambil dari FB Rohaimi Ahmad, iaitu resepi asalnya kek nescafe & coklat chips. Kek ini saya buat semalam kerana permintaan dari anak sulung saya untuk di bawa ke sekolah. Ada makan-makan katanya dengan teman sekelasnya. Jomlah kita layan resepi... 

KEK NESCAFE & COKLAT RICE
Bahan-bahannya
200gm majerin
200gm tepung gandum
3 biji telur ayam - Gred A
180gm gula halus - (agak manis - boleh kurangkan gula jika suka)
2 sudu besar sri kaya(sekaya)
1sudu besar penuh serbuk nescafe
1/2 sudu teh baking powder
3sudu besar coklat rice
almond nibs - saya tambah

Cara membuatnya:

1. Masukkan gula dan mentega kedalam mangkuk, pukul hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.

3. Masukkan pula tepung yang di ayak dengan baking powder sdikit demi sedikit dan pukul lagi. Masukkan pula sekaya dan serbuk nescafe sambil di pukul hingga sebati.
Saya gunakan sekaya perisa pandan sebab itu sahaja yang ada di dapur :)

4. Akhir sekali masukkan coklat rice dan kacau sekadar sebati dengan menggunakan sudip.
5. Tuang adunan ke dalam loyang yang bersesuaian dan taburkan almond nibs. Sebelum itu sapu loyang dengan majerin dan taburkan dengan tepung di kelilingnya. Dasar loyang hendaklah di lapik dengan kertas minyak.
6. Bakar guna api atas bawah 150-160'c selama 1 jam (bergantung kepada ketuhar masing-masing)