CHINESE CHICKEN PORRIDGE

Assalamualaikum,

Salam pagi jumaat penghulu segala hari :). Sarapan apa pagi ni? Jangan pandang ringan dengan pengambilan sarapan pagi kerana kajian membuktikan dengan pengambilan sarapan dapat mencegah sakit jantung, tingkatkan daya tumpuan, memenuhi nutrisi yang di perlukan dan mengurangkan berat badan. Ini adalah kerana bersarapan pagi dengan perut kosong akan mempercepatkan pembakaran kalori dengan lebih efisien.

Baiklah berbalik kepada menu sarapan pagi hari, apa kata kita cuba 'chinese chicken porridge'. Selain dari menu sihat, ia juga enak sekali. Jom kita lihat resepinya...
CHINESE CHICKEN PORRIDGE

BAHAN-BAHAN UNTUK BUBUR (Hidangan 6 orang)
Ayam bahagian peha
2 liter air
3 tangkai daun bawang (beserta ubinya) - di simpul
1/2 inci halia - di hiris
3 ulas bawang putih - di ketuk
200gm beras
garam
kicap secukup rasa

BAHAN HIASAN
Minyak bijan
lada sulah
daun bawang - di cincang
telur asin - di rebus (Ini saya tambah)

Cara membuatnya:-

1. Dalam periuk besar, masukkan ayam yang telah di cuci bersih, air, halia, daun bawang dan bawang putih. Masak hingga mendidih dan isi ayam masak sepenuhnya.
2. Keluarkan ayam, kikis daging dari tulang. Ketepikan daging ayam tadi dan masukkan semula tulang ayam kedalam periuk.
3. Masukkan pula beras yang telah di cuci ke dalam periuk yang mengandungi air rebusan tadi, masak hingga mendidih dan renihkan. Kacau sekali-sekala untuk mengelakkan nasi dari melekat pada bahagian bawah periuk.
4. Keluarkan tulang ayam daripada bubur dan tambah kicap secukup rasa. Boleh juga masukkan garam dan hidangkan berasingan dengan kicap selepas bubur masak.

5. Selepas bubur masak, hidangkan di dalam mangkuk dengan bahan hiasan dan isi ayam yang di asingkan dari tulang tadi.