BINGKA LEMAK KRAKERS TANPA TELUR

Assalamualaikum,

Salam pagi isnin. Cuti hari minggu semalam ada sedikit masa untuk mengemas rumah dan terjumpa satu tin biskut kreaker yang masih penuh isinya..langsung tidak di sentuh oleh anak-anak. Jika tak salah, awal tahun dulu saya membeli biskut ini. Bila di teliti..nasib baik tarikh luputnya berakhir pada bulan februari tahun depan. Hmm...perangai anak-anak memang begitu. Kalau di rumah sendiri biskut-biskut begini memang tidak di pedulikan, lain pula kalau bertandang di rumah orang. Tak cukup yang orang hidangkan, minta tambah lagi sampai kenyang. Kita pula yang rasa malu dengan perlakuan mereka :).Macam-macam kerenah anak-anak ni kan. 

Daripada biskut tu terbiar di dalam tin tidak bersentuh, saya jadikan bingka yang lemak dan lazat untuk sarapan pagi ni. Laju pula anak-anak makan sebelum berangkat ke sekolah.

Jom kita lihat resepi...
BINGKA LEMAK KRAKERS TANPA TELUR
Sumber : kakfida -myresipi

Bahan-bahan (loyang 8 x 8)
Bahan A
16 keping biskut lemak (cream crackers) - di patah-patahkan 
2 cawan santan sedang (tak pekat dan tak cair) - saya blender dengan 4 helai daun pandan dan tapiskan.
1/2 tin susu cair
Bahan B
1/2 cawan tepung gandum - ayak 
4 sudu besar tepung jagung 
1/2 cawan gula halus 
1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh garam 

Bahan C
beberapa titik pewarna hijau 
2 sudu besar majerin - cairkan di atas dapur sebentar
bijan secukupnya - untuk di tabur ke atas bingka sebelum di bakar 

Cara membuatnya:

1. Masukkan bahan A ke dalam blender dan kisar hingga halus.
2. Campurkan bahan B ke dalam sebuah mangkuk dan kacau rata. Tuangkan adunan yang di kisar tadi dan kacau rata. Campurkan mentega cair, dan secukupnya pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan bakar pada suhu 160'c - 170'c selama 40minit - 1jam atau hingga garing permukaan kuih.