AISKRIM BUAH CAMPURAN

Assalamualaikum, 

Cuaca panas betul sehari dua ini. Apalagi tinggal di pulau yang di kelilingi lautan seperti di tempat saya. Ada kalanya wap panas yang bertiup bersama angin dari lautan terasa begitu menggigit dan membahang sekali. Ketika cuaca panas begini, pengambilan buah-buahan segar sangat bagus selain daripada air putih. Saya ada buatkan aiskrim buah campuran untuk anak-anak kerana dalam cuaca begini mereka suka benar membeli aiskrim yang manis di buat dari air berkarbonat di kedai runcit kawasan perumahan saya sekembalinya dari sekolah.Kandungan gula yang tinggi dalam aiskrim tersebut tentulah tidak baik untuk kesihatan. 

Aiskrim buah campuran yang kita buat sendiri di rumah lebih segar dan menyihatkan serta mudah pula di sediakan.

Jomlah kita lihat resepinya...
AISKRIM BUAH CAMPURAN
Bahan-Bahan
1/2 biji buah tembikai tanpa biji
1 biji buah kiwi - di kupas kulitnya dan potong nipis
1 biji buah oren sunkist - di kupas kulitnya dan potong dadu 
3 sudu makan madu atau gula yang dicairkan - Pilihan 
Cara membuatnya:

1. Sediakan acuan aiskrim. Atur buah kiwi dan oren sunkist berselang seli dalam acuan tersebut.
2. Kisar buah tembikai di dalam blender dan jika suka bolehlah dicampurkan dengan madu atau gula yang di cairkan. Jika tembikai tersebut sudah manis dan gemarkan rasa asli buah tidak perlu masukkan gula atau madu tersebut.
3. Tuang jus tembikai tersebut ke dalam acuan aiskrim tadi dan sejukkan di dalam peti ais hingga benar-benar beku iaitu lebih kurang 6 jam.

4. Setelah beku lalukan sedikit air suam di atas acuan aiskrim untuk memudahkan aiskrim tanggal dan hidangkan segera.
# Jenis buah-buahan bolehlah di ganti mengikut kesukaan dan pilihan anak-anak.