MUFIN KEJU CHEDDAR


Assalamualaikum :)

Petang-petang begini selalunya sambil minum teh pasti ada kuih atau sekurang-kurangnya biskut sebagai pelengkap hidangan. Apalagi jika kuih itu di hasilkan sendiri dan di nikmati panas-panas bersama dengan keluarga, pasti bertambah enak dan ada kepuasan. Bila lihat di dalam peti sejuk, masih ada berbaki keju cheddar dan timbul lah idea untuk menghasilkan muffin. Tak jemu-jemu saya ni dengan muffin dan kek, kan? :D. Bagi saya muffin dan kek mudah di sediakan, boleh di simpan dan anak-anak saya menggemarinya.

Baiklah, kita terus saja melihat resepinya...

MUFIN KEJU CHEDDAR
Bahan-bahan
250gm tepung gandum di ayak dengan 13gm serbuk penaik
150gm minyak masak @ minyak jagung
150gm susu segar 
40gm keju cheddar di parut halus
30gm keju cheddar di parut kasar 
sedikit coklat chips & cherry
100gm gula perang 
1/2 sudu teh garam 
2 biji telur gred B


Cara membuatnya

1. Satukan minyak masak, susu , gula , garam dan telur. Pukul telur hingga gula larut, ketepikan.


2. Di dalam bekas lain, masukkan tepung gandum dan serbuk penaik. Masukkan keju cheddar. Gaul rata dan buat lubang di tengah tepung.

3. Tuangkan adunan cecair (no.1) ke dalam tepung. Gaul dengan senduk hingga tepung sebati. Biarkan adunan masih nampak berketul dan jangan terlebih gaul kerana akan menyebabkan mufin menjadi keras.

4. Sudukan adunan ke dalam cup cakes hingga 3/4 penuh. Taburkan keju cheddar, ceri dan coklat chips di atasnya.



5. Bakar selama 20-25minit pada suhu 180'c hingga masak.