IKAN SUMBAT SARDIN

Assalamualaikum,

Salam hari minggu. Sedang berkira-kira nak masak apa untuk tengahari ni ya? Atau merancang untuk makan di luar sahaja bersama keluarga. Bagi saya selalunya lauk yang mudah dan sedap menjadi pilihan untuk di gandingkan bersama nasi. Orang asia selalunya tak sah jika tidak makan nasi dalam sehari. Walaupun banyak makanan lain yang mengenyangkan seperti burger dan spagetti, nasi juga menjadi pilihan sebagai sumber protein harian.

Seperti biasa, resepi lauk hari ni mudah saja di sediakan. Apalagi jika kita mempunyai pemanggang ajaib di rumah. Sekejap sahaja kerja memanggang ikan, tak perlu menyalakan api dengan sabut kelapa dan arang seperti dulu.

Baiklah, jom kita lihat resepi hari ni... :)

IKAN SUMBAT SARDIN 
Bahan-bahan
4 ekor ikan (Ikan selar atau kembung bersaiz besar)
1 labu bawang besar 
2 biji cili merah 
2 batang serai - di hiris nipis
satu tin ikan sardin 
sebiji limau nipis
serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:-

1. Siang ikan, bersihkan dan belah di belakang untuk di sumbat inti. Gaul dengan garam dan   kunyit.

2. Tumbuk lumat cili merah, serai, dan bawang besar hingga halus.


3. Lenyek isi sardin dan campurkan dengan bahan yang di tumbuk tadi. Perah limau nipis dan perasakan dengan menambahkan garam dan gula.

4. Sumbat ikan tadi dengan inti sardin, dan panggang hingga ikan masak dan bolehlah di hidangkan bersama nasi.