PAI TUNA

Assalamualaikum & selamat pagi,

Pagi ini saya masak hidangan barat iaitu pai tuna untuk minggu cook along bersama teman-teman maya di group masakan CAT di FB. Jujurnya inilah buat pertama kali saya mencuba masak pai, dan risau juga jika kulitnya tidak menjadi. Berbagai versi resepi kulit pai saya lihat di buku masakan ataupun internet tetapi ternyata yang telah saya cuba buat ini, ranggup selepas di bakar dan senang untuk di bentuk. Yang lebih penting lagi adunan tersebut tidak perlu di masukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum di bentuk ke dalam acuan pai. 

Baiklah jom kita lihat resepi pai tuna dan jika ada masa cubalah membuatnya, bahan-bahan nya juga tidak banyak dan mudah di dapati... :)

PAI TUNA

Sumber : Buku Hidangan berkeju (Noraini Zakaria)
BAHAN PASTRI
450gm tepung gandum
250gm mentega
1 biji telur gred B
2 sudu besar air
2 sudu besar gula
½ sudu teh garam halus

INTI TUNA
1 tin kepingan tuna – tuna flakes (di lecek)
100gm keju cheddar
1 biji cili benggala – di cincang 
1 biji bawang besar - di cincang 
5 biji cendawan butang – di hiris
100ml susu segar
1 biji telur gred B
1 sudu besar tepung jagung 
Garam dan serbuk lada sulah 


CARA MEMBUAT:
1. PASTRI : Satukan mentega, gula dan garam. Putar hingga kembang, masukkan telur dan air. Putar lagi hingga sebati. Akhir sekali masukkan tepung gandum. Putar kelajuan perlahan hingga menjadi doh.



2. Canai doh dan letakkan kedalam acuan pai dan bakar pada suhu 180’c selama 20 minit. Sebelum di bakar, cucukkan doh dengan garfu untuk mengelakkan dari menggelembung.


3. INTI : Ratakan ikan tuna pada kulit pastry.

4. Taburkan cili benggala, keju cheddar, cendawan butang dan bawang besar. Ketepikan. Satukan susu, tepung jagung, garam, lada sulah dan telur dalam sebuah bekas. Kacau rata dan tuangkan atas inti tadi. Bakar pai ini pada suhu 180’c selama 20 minit lagi hingga keperangan.