LAKSA THAI

Assalamualaikum,

Untuk makan petang hari ni saya telah menyediakan laksa thai, dan ianya berlainan dengan laksa utara kerana kuahnya menggunakan santan. Selalunya laksa Thai ini menggunakan laksa beras jenis kecil dan di Selatan Thailand mereka menggunakan jeruk kobis di dalam hidangan laksa ini, tapi saya gantikan dengan kobis bulat yang masih segar dan di hiris nipis serta ulam-ulaman lain termasuk nenas.

Resepi ini ambil dari koleksi resepi karangkraf dan menepati selera. Jom semak resepinya bagi yang ingin mencuba. Bagi teman yang berada di luar negara dan sukar mendapatkan bekalan laksa beras, boleh menggantikan nya dengan spagetti juga.

 LAKSA THAI
Bahan-bahan:
1 paket laksa (jenis halus) - di rebus dan sejatkan


Bahan-bahan Kuah:
800gm ikan kembung - rebus, buang tulang dan kisar
1 biji kelapa - di ambil santannya
3 keping asam gelugur
2 batang serai - di ketuk
5 helai daun limau purut
1 sudu makan sos kicap sotong
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk ikan bilis
3 sudu makan air asam jawa 
garam dan gula secukup rasa.

Bahan-bahan kisar
10biji bawang merah
5 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering 
50gm udang kering 
50gm lobak masin
1cm lengkuas
1cm kunyit hidup
1cm belacan
5 biji buah keras

Cara membuat:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau.

2. Masuk bahan-bahan kuah dan biarkan mendidih dengan api sederhana.

3. Setelah naik minyak, tutup api dan angkat.

4. Hidangkan bersama laksa dan ulam-ulaman seperti nanas, timun (di hiris nipis), kacang panjang, kobis bulat (di hiris nipis), bunga kantan (di hiris nipis), taugeh (di celur) dan limau kasturi. 

Sedia untuk di nikmati.