KERABU TELUR

Assalamualaikum.

Hari ini amat sibuk di pejabat hinggakan terlewat dan sudah petang begini baru sempat update blog. Resepi yang saya ingin kongsikan di sini mungkin sesuai sebagai hidangan tengahari tapi boleh juga di nikmati di petang hari begini, terutama sekali bagi penggemar kerabu.

Kerabu boleh di pelbagaikan bahan asasnya malah telur juga boleh di jadikan kerabu. Resepi kerabu telur selalunya di campur dengan sayur-sayuran, ulaman dan di perah limau nipis atau limau kasturi untuk rasa yang lebih enak. Boleh juga di campurkan dengan udang kering dan kacang tanah goreng, seperti resepi somtan (ala thai)

Baiklah, jom kita lihat resepi kerabu telur...

KERABU TELUR
Bahan-bahan
2 biji telur ayam 

1 kuntum bunga kantan
sedikit kobis unggu
1 labu bawang besar 
5 biji cili padi 
1 tangkai cili merah 
2 batang serai 
2 biji limau kasturi 
1/2 biji timun - di buang empulur tengahnya

2 sudu besar kicap sotong 
1/2 sudu teh gula (Boleh juga gunakan gula thai)
1 camca besar udang kering - di sangrai terlebih dahulu dan di tumbuk kasar
1 sudu besar kacang tanah - di tumbuk kasar.

Cara membuatnya

1. Pukul telur dan tuangkan kedalam kuali leper. Gulungkan telur dan potong kecil.


2. Racik halus semua ulam-ulaman dan masukkan kedalam mangkuk besar. 


3. Gaul ulam-ulaman dengan telur yang di potong dan masukkan juga udang kering, gula, kicap sotong dan akhir sekali perah limau nipis dan tabur kacang tanah. Rasa kerabu tersebut sebelum di hidangkan . Ia sepatutnya mempunyai rasa masam, masin, manis dan pedas.