Sedang merancang untuk masak lauk makan malam? Apa kata mencuba resepi ikan goreng yang di hidangkan dengan sos cendawan shitake. Bagi saya ke enakkan resepi ini adalah datangnya dari cendawan shitake yang di masak sos pekat dan di tuang ke atas ikan yang di goreng garing. Sungguh enak di nikmati bersama nasi panas setelah seharian penat bekerja.
Memasaknya juga tidak mengambil masa yang lama dan berbaloi mencubanya.
Jom kita lihat resepinya...
IKAN DENGAN CENDAWAN SHITAKE
Ikan sederhana besar - kira-kira beratnya 500gm
2 sudu Tepung jagung
sedikit garam
Minyak Untuk Menggoreng
6-10 Cendawan Shitake (rendam untuk melembutkan nya jika guna cendawan kering)
2 ulas bawang putih
1 sudu besar halia di mayang halus
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar cuka
1 sudu besar Tepung Jagung
1 tangkai cili besar dan 3 biji cili padi
1/2 cawan air
1 sudu teh gula
Cara membuatnya
1. Bersihkan ikan, kelar ikan dan lumur dengan sedikit garam. Lumur juga ikan dengan tepung jagung dan goreng hingga garing, ketepikan.
2. Potong cendawan shitake yang telah lembut.
2. Potong cendawan shitake yang telah lembut.
3. Tumis bawang putih dan halia hingga berbau wangi, masukkan kicap , cuka dan air serta masak hingga mendidih. Masukkan juga cili padi dan cili besar.
4. Campurkan tepung jagung, dengan beberapa sudu air, campurkan ke dalam kuali dengan dan kacau hingga pekat. Masukkan gula dan sedikit serbuk perasa.
5. Setelah kuah masak dan pekat, tuang ke atas ikan yang di goreng tadi dan sedia untuk di hidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)