SOTONG GORENG TELUR MASIN

Assalamualaikum,

Menu yang menjadi kegemaran keluarga saya dan tidak ada di antara mereka yang akan menolaknya adalah sotong goreng telur masin. Ratah begitu saja pun sedap juga. Resepinya pun ringkas sahaja. 

Kebetulan sehari dua ini lambakan sotong segar hasil tangkapan nelayan tempatan banyak di pasar basah dan pasar malam di sini. Harganya pun agak murah dari biasa. Jadi saya ambil kesempatan membelinya kerana anak-anak memang suka. Tambahan jika sotong di bakar, di buat sambal atau goreng tepung ranggup cicah dengan sos cili Thai.

Tapi hari ini saya ingin berkongsi resepi sotong goreng telur masin. Kita langsung saja lihat resepi ye.
SOTONG GORENG TELUR MASIN 
Bahan A
500gm Sotong 
1 cawan tepung jagung 
1 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan B
3 sudu makan mentega
2 pelepah daun kari 
7 tangkai cili padi - dicincang 
secubit gula
1 kiub ayam 
2 biji telur masin yang telah di rebus- ambil yang kuning sahaja & hancurkan
Cara memasak:

1. Bersihkan sotong dan potong bulat.
2. Campur lada hitam dengan tepung jagung dan golek sotong ke dalam tepung tersebut.

3. Goreng sotong tersebut dengan minyak panas, sebentar sahaja. Jika terlalu masak tekstur sotong tersebut akan keras.
4. Cairkan mentega dengan api kecil, lalu masukkan kuning telur masin yang telah di hancurkan sambil terus di kacau.
5. Jika telur masin mula berbuih, masukkan daun kari, kiub ayam, gula dan cili padi.

6. Kecilkan api dan campur sotong goreng ke dalam adunan kuning telur. Apabila telah sebati, bolehlah matikan api dan hidangkan.