IKAN GORENG TEPUNG DAN SAMBAL NENAS

Salam Pagi Jumaat, hari ketiga di tahun baru masehi 2014. Resepi hari ni yang ringkas sahaja, maklumlah sementara nak sesuaikan waktu dengan kesibukan dan masa persekolahan anak-anak, sehari dua ini menu yang ringkas sahaja jadi pilihan. 

Menu yang begini hanya sesuai untuk orang yang baru belajar memasak dan orang bujang. Bagi yang dah mahir dan pandai memasak tu sila abaikan. Sekadar perkongsian dan idea untuk kaum ibu yang sentiasa sibuk dan mengejar masa. Resepinya ringkas sahaja, kalau nak ikan goreng lebih ranggup bolehlah gunakan tepung goreng segera yang di jual di pasaran, khusus untuk menggoreng ikan, ayam dan makanan laut. 
IKAN GORENG TEPUNG 
4 ekor Ikan Kembung 
1/2 cawan tepung jagung  
1 biji telur 
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Siang ikan dan bersihkan. Lap dengan tisu dapur, agar tidak terlalu berair dan gaulkan dengan sedikit garam.
2. Pukul telur dan celupkan ikan sebentar. Seterusnya golekkan kedalam tepung jagung.
 3. Goreng di dalam minyak yang panas hingga garing.

SAMBAL NENAS
Bahan-Bahan 
5 biji cili merah (besar) 
5 tangkai cili padi 
1/2 inci belacan - di bakar terlebih dahulu
garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato
sedikit potongan nenas
Cara membuatnya

1. Tumbuk semua bahan hingga lumat (kecuali nenas) dan tambahkan garam serta gula secukup rasa.
2.  Akhir sekali masukkan nenas yang di potong kecil dan tumbuk lagi sekejap sahaja sekadar nenas dan sambal  bercampur. Hidangkan dengan ikan goreng tepung tadi dan nasi panas.