Assalamualaikum,
Perkongsian resepi hari ini, adalah sejenis sayur kampung yang menjadi kegemaran sesetengah orang terutama sekali sepanjang bulan ramadhan. Jika di Kedah, kebanyakan bazar ramadhan ada menjual sayur ini. Ada yang gemar menikmatinya dengan nasi ulam kedah dan ada juga suka mengandingkannya dengan ikan kering goreng sebagai pembuka selera. Terpulanglah kepada citarasa masing-masing.
Selalunya batang keladi saya beli di pasar malam atau pasar sudah siap di kupas kulit luarnya, jadi senang kerja memasak. Ada petua untuk menghilangkan rasa gatal pada batang keladi iaitu dengan merebusnya bersama beberapa keping asam gelugur dan garam. Selepas di toskan bolehlah di masak seperti biasa.
ASAM REBUS KELADI
Sumber : Chef Hanieliza
Bahan-Bahan
500 gm batang keladi dan ubi
2 sudu makan udang kering
3 tangkai daun kesum
5 keping asam gelugur
5 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan B - di kisar
5 ulas bawang merah
1/2 inci belacan
5 biji cili merah
Cara memasak:
1. Buangkan kulit batang keladi dan kulit ubinya. Basuh dan toskan.
2. Masukkan batang keladi dan garam ke dalam periuk dan rebus hingga masak dan lembut. Kemudian tuskan.
3. Masukkan pula bahan-bahan kisar, keladi dan bahan-bahan lain ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Perasakan dengan garam dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih. Enak juga di gandingkan dengan ikan kering goreng.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)