MUFFIN KEJU LEMON

Assalamualaikum,

Sibuk benar sehari dua ni hingga tak sempat menjengah ke dapur dan ke blog kesayangan ini. Seperti juga ibu-ibu yang lain kesibukan saya adalah berkisar dengan urusan persekolahan anak-anak yang berbagai ragam.

Baiklah, hari ini saya ingin berkongsi resepi muffin yang menjadi sarapan pagi anak-anak sebelum berangkat ke sekolah. Paduan antara keju dan jus lemon dalam adunan muffin ni benar-benar memikat selera.

Jom kita lihat resepinya...
MUFFIN KEJU LEMON  
sumber : Just Try & taste 

Bahan-bahan
250gram tepung gandum
120gram keju cheddar parut
150 gram gula pasir
3 sudu teh baking powder double acting 
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh parutan kulit jeruk lemon 
1 sudu teh jus lemon (saya tambah)
1 biji telur ayam - gred A
235ml susu cair
20 gm keju cheddar parut untuk taburan
100gm mentega/margerin - cairkan
Cara membuat:

1. Set oven pada suhu 180'C. Sedian mangkuk cupcakes dari kertas atau acuan muffin. Jika menggunakan acuan seperti saya, sapu acuan dengan mentega dan tabur sedikit dengan tepung. 

2. Ayak tepung gandum, baking powder dan garam. Ketepikan seketika.
3. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dengan 'hand whisk' atau garfu. Masukkan gula, kulit lemon dan mentega cair. Kacau rata hingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum dan susu cair secara bergantian, kacau perlahan seperlunya saja hanya agar adunan basah. Jangan terlalu lama mengacau, tidak perlu risau dengan gumpalan-gumpalan kecil tepung yang terbentuk. Ketika di bakar gumpalan tersebut akan meleleh.  Masukkan pula parutan keju, kacau rata. 
5. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin dan tabur lebihan keju.Bakar muffin pada suhu 180'c selama kira-kira 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.